måndag 20 september 2010

Politik

Jag har tänkt skriva det här inlägget länge, men dels har det inte riktigt funnits tid (de där jäkla ungarna bara förstör genom att dra på sig en massa lunginflammationer och skit) och dels har det i ärlighetens namn inte känts så roligt.

Men här kommer det. Jag röstade på alliansen. Jag är blå i själ och hjärta. Och inte för att jag bara bryr mig om vad som finns kvar i min plånbok varje månad efter att skatten är dragen, eller för att jag är egoist eller bara dum i huvudet. Alla de här alternativen har jag fått höra både av vänner och andra mindre toleranta och vidsynta människor, men det är alltså inte sant. Det gör gör mig däremot ledsen och besviken (Jag tycker heller inte att cancerdrabbade människor ska behöva stå till arbetsmarknadens förfogande om ni nu tror det, men för den sakens skull tror jag inte att Mona är rätt person att leda vårt land. Det är något som alliansen har misslyckats med, och det måste de reparera snarast. Allt annat är oacceptabelt.).

Nej, jag är blå för att jag fullt och fast tror att det är det bästa för alla i samhället. Det är min ideologiska uppfattning och jag ber att få bli respekterad för det. Jag är trött på alla människor som inte kan respektera sina medmänniskors åsikter (om de nu inte är rasistiska eller på något annat sätt människovidriga), vi är vuxna människor och precis som att vi inte äger några hamstrar så är vi toleranta nog att förstå att det finns olika vägar att nå samma mål och att alla inte tror på samma väg att nå dit.

Jag har inget emot de av er som tror på den röda vägen, jag respekterar er ideologiska uppfattning och jag förstår att ni har valt den för att ni tror att det är den bästa vägen till att få ett så bra samhälle som möjligt för alla. Vi tror bara på olika lösningar.

Jag är naturligtvis glad över att alliansen blev det största blocket igår, men den glädjen har grumlats rejält av Sverigedemokraterna. Det känns rent ut sagt för jävligt att de nu ska sitta i vår folkvalda riksdag i fyra år. Jag hoppas innerligt att de ska avslöja sig som de inkompetenta clowner jag är övertygad om att de är, och att de likt Ny demokrati är ett minne blott efter den här mandatperioden.

Nu får vi helt enkelt ta nya tag och göra vårt bästa för att det här bara ska bli en obehaglig parentes i Sveriges historia. Jag tror att vi kan fixa det.

22 kommentarer:

Anna sa...

Bra skrivet! Jag är absolut INTE blå och måste kanske erkänna att det är lätt att tycka allt det du skriver om de blå, speciellt i valtider.
Men, visst, man bør vara vuxen och akseptera andras val, jag är ju gift med en blå man, så det gør jag ju.
Det är bara det att jag har så svårt att førstå varfør man vill ha ett blått land.
Svårt før ett røtt hjärta att førstå!
Men, jag respekterar människan oansett valg! (nja, inte, som du säger, om man är rasist eller direkt elak i sin tankegång.)

Smilla sa...

Jag håller med och har blivit riktigt besviken och irriterad över generaliseringar, rena lögner och pajkastning i det här valet. Röstar man blått är man en egoist - allt annat är omöjligt. (Underligt då större delen av vårt land tycks bestå av egoister).

Röstar man rött är man en fuskande bidragstagare.

Naturligtvis stämmer inte dessa idiotbilder. Jag är övertygad om att de allra flesta vill det bästa för vårt land men ser olika vägar dit. Jag tror starkt på den blåa vägen som känns väl underbyggd och med styrning av kompetent personal. Jag har dock full respekt för dem som ser en annan väg och lyssnar gärna på argument (riktiga sådana).

Annika sa...

Grymt bra skrivet, och skönt att få lite medhåll för en gångs skull..!
Jag arbetar som musikalartist så du kan tänka dig att det är tämligen rödgrönt omkring mig. Dessutom ger knappast alliansen mig mer i plånboken varje månad, men jag röstade på dem ändå för att jag, som du, tror att deras strategi är den bästa..! En ideologi som ser människor som kapabla istället för "offer" (men där självklart de som faktiskt är det ska få den hjälp de behöver!). Jag tycker t.ex. inte att ni andra ska försörja mig om jag inte får ett musikaljobb - då får jag pyssla med något annat så länge, tex mitt extrajobb i omsorgen. Det är de som inte kan jobba som ska få pengarna, inte jag.

Hur som helst, tack för ett bra inlägg!

Annika och labradårarna sa...

Ha - jag hade rätt i min gissning :-)
Bra skrivet. Jag håller med i allt du skriver. Klokt.

Anonym sa...

jag kan inget annat än att hålla med dig. men jag var heeelt säker på att du var röd, tom vänsterpartist :O fråga mig inte varför men jag tror att jag läst det i något av dina inlägg. Men som du ser, jag har läst dig lääänge (utan att kommenterat, iaf inte så ofta) och skrattat igenkännande. inte bryr jag mig om vad folk tycker, de får tycka vad de vill (nästan), men tvinga inte mig att tycka samma sak =)
//Callo

Melkers Mamma sa...

Well said!

Erika sa...

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv! :) Landet måste framåt, inte bakåt, och den politik som fördes för 20 år sedan funkar inte i dagens samhälle - så enkelt är det. Och som du säger, det finns saker som de verkligen måste fixa omgående men även väldigt många kloka idéer och sätt att nå målen. :)

Singelmamman sa...

Tror inte på den blå politiken i längden. Men jag ser absolut inte ner på någon som röstar annorlunda än jag. Inte ens på de som röstar på SD. Däremot kan jag ha svårt för Jimmy Å som vill ha en annan värld än många av oss andra. Det skrämmer mig. Att få ha sin åsikt och att få säga den är demokrati. Viktigare än allt annat. Men SD vill ju förminska vår möjlighet att få tycka vad vi vill, bland andra saker de har i sitt partiprogram som jag inte kan stå bakom. Där skiljer de sig mot de andra riksdagspartierna. Så, stå fast vid din åsikt, bry dig inte om vad andra säger, de med vänsteråsikter tycker som du, att de också alltid blir ifrågasatta.

Anonym sa...

Bra skrivet!

(Och jag kan lova att det inte är något som helst problem med att få vara sjukskriven så länge som det behövs. Har konstaterat det efter en egen dust med cancer.)

Trollets mamma sa...

Skrev på FB hos en god vän idag, som undrade om jag skrek högt över "avslöjandet" att hon är folkpartist. Och jag skickar samma ord till dig:

"Nej, jag skriker inte! Eftersom jag anser att kloka människor är viktiga på många olika ställen. Jag är glad att det finns kloka, tänkande, humanistiska människor inom Fp. Och inom M, C, Mp, S, V och KD. Och utanför partierna. I kyrkor, synagogor, tempel, moskéer och blotplatser. Och utanför alla religiösa sammanhang. Vore det inte en katastrof om de bra personerna bara fanns på ett enda ställe?

Så X - eftersom du är den fina person du är, är jag glad att du engagerar dig. Inom kyrkan, även om vi inte är med i samma. Inom politiken, även om vi röstar olika. Du behövs! Många behövs! På olika ställen och med olika ingångsvärden. För vad vore alternativet? En värld där vi alla tyckte lika? En värld där bara en sorts personer får komma till tals? En värld fylld av enfald? Det var väl ändå den världen och de värdena vi båda ville bekämpa - var och en inom sitt område. Men båda med människovärdet och humanismen som grund!"


Jag är röd, och jag kan inte ställa upp på mycket i den blå politiken. Men det jag skrev ovan ställer jag upp på, till 100% - så länge man inte diskvalificerar sig genom egen intolerans.

Anonym sa...

Du och B är våra favorithögerspöken:-) några har jag i min egen familj också...
Kramar från rödgröna röran på Järnvägsgatan.

Anonym sa...

Jag är inte förvånad. Du är väl typ stockholmare och där är väl alla moderater?! ;)Jag kommer att fortsätta läsa din blogg ändå :D /Elin

Knasterfaster sa...

Bra skrivet! Jag är ingenting eller lite av varje. Varken det ena eller det andra. Jag har gjort sådana där tester på nätet och jag sympatiserar med alla partier med ungefär 50 - 60% (hur det nu kan gå till?). I år röstade jag på Miljöpartiet.

Tänkte bara sa...

Nu är det ju bevisligen så att klyftorna i Sverige har ökat under den här regeringen.
Att skatterna har sjunkit och mest har dom sjunkit för höginkomstagare.
Dessa skattesänkningar har finansierats av att regeringen sålt ut och privatiserat statliga verk samt gjort det omöjligt för en arbetslös eller sjuk människa att kunna leva ett värdigt liv.
Om inte detta är egoism så vet jag inte vad egoism är.

Malin sa...

Satt här och läste kommentarerna och tänkte - detta var minsann den enda plats hitintills som alla parter har kunnat uttrycka respekt för en annan åsikt än ens egen. Tills jag kom till "tänkte bara", jag visste det väl. Alltid är det någon.

Men jag har inte tid att bry mig om sånt längre. För jag sitter och funderar över hur jag ska tolka att en stor del av Sveriges befolkning tycker att jag som kvinna ska ställa mig vid spisen och ägna dagarna till att fundera ut hur jag ska kunna producera så många lintottar som möjligt. Som inte kommer bli homosexuella, Gud förbjude.

Tänkte bara sa...

Kan någon med respekt för allas åsikter förklara för mig vad egoism betyder? Vad innebär det ordet?

Maria sa...

Anna: Precis som det kan vara svårt för mig att förstå hur man kan tro att den röda lösningen är den bästa lösningen. Men som sagt, bara man respekterar och accepterar varandra så behöver det inte bli otrevligt :-)

Smilla: Ja, det gör mig så himla ledsen att det är så svårt att föra seriösa politiska debatter och diskussioner utan att behöva blanda in personangrepp.

Annika: Haha! Du måste vara nästintill ensam bland dina kollegor om att ha de åsikterna. Och jag håller helt med, kan man inte göra det man tycker är roligt - ja då får man göra något annat. För det är som sagt de som inte kan jobba som ska få våra pengar.

Minus: Tack :-)

Callo: Nej precis, man ska ju vara glad över att folk tycker olika - och vågar stå för det! Det berikar vårt samhälle. Och du var ju uppenbarligen inte ensam om att tro att jag var röd - jag undrar varför?

Melkers Mamma: Tack!

Erika: Tack! Och du har helt rätt - 20 år gammal politik fungerar inte, varken röd eller blå sådan. Nu måste vi tänka framåt!

Singelmamman: Det är svårt att förhålla sig till dem som röstat på SD tycker jag, mig veterligen är det ingen som jag känner som gjort det, men där får jag kämpa med mig själv för att behålla mig saklig och objektiv. Men det är viktigt att man ändå gör det, vi vinner ingenting på att gå till personangrepp mot dem som gjort så, men man måste ändå få markera. Precis som du säger så finns det så mycket hos dem som jag aldrig någonsin kommer kunna ställa mig bakom och det känns viktigt att få uttrycka det.

Anonym: Tack! Och jag hoppas hoppas hoppas att du är frisk nu och att din dust är över?

Trollets mamma: Du är genomklok du!

Sofie: Och ni är våra favoritvänstermänniskor!

Elin: Haha! Ja här röstar vi alla på moderaterna och äter små barn som sen frukost på t-banan ;-) Jag är glad att du stannar!

Knasterfaster: Tack! Och du får väl starta ett eget mittenparti - 50 %-partiet? ;-)

Tänkte bara: Det får stå för dig. Jag håller inte alls med om de "bevisen", men jag tänker inte gå i polemik med dig om det. Det här är egentligen ingen politisk blogg, detta är bara en liten parentes och nu går vi vidare. Jag kan bara säga att jag är ledsen över att du är så kategorisk och intolerant. Egoism - som är jag rätt säker på att du faktiskt vet vad det betyder - betyder för övrigt att man bara tänker på sig själv. Eftersom jag röstar blått för att jag tror att det är det som är det bästa för HELA samhället ställer jag mig oförstående till ditt påstående att jag och de andra som röstar så skulle vara egoister.

Malin + alla : Men det är ju för att ni är de bästa läsarna i hela bloggosfären! Ni stöttar när det är jobbigt, skrattar när det är roligt och tillåter alla att tänka olika! Jag är så himla glad för att ni finns, på fullaste allvar kan ni få mig att må så mycket bättre när allt är jobbigt. Så jag är faktiskt inte förvånad över responsen på det är inlägget. Visst, jag var nervös innan, men jag är inte förvånad. Bara glad.

Maria sa...

Och Malin förresten, sluta skriv nu och ställ dig vid spisen! Och producera barn - samtidigt. Akta bara så att ni inte bränner er.

kryddan sa...

Till Anonym (med cancer) Jag är glad att höra att du fick vara sjukskriven den tid du behövde och hoppas att allt går väl för dig. Tyvärr har inte alla samma erfarenhet.

Läs t.ex. det här: http://jeskommunikation.blogspot.com/2010/04/nodvandig-urladdning.html

eller det här : http://jeskommunikation.blogspot.com/2010/04/som-ett-brev-pa-posten.html

Men nej, jag tillhör inte heller dem som tror att alliansen är några grymma busar som vill sparka på de svaga. Bara att något har gått fel.

Anonym sa...

Du äger...

AnnCharlott sa...

Bra och klokt skrivet och jag håller helt med. Jag var både glad och ledsen när valresultaten ramlade in. Slets mellan hopp och förtvivlan. Skulle alliansen få egen majoritet eller inte. Nu blev det tyvärr inte så men jag är övertygad om att det kommer att gå bra ändå, att alla seriösa människor i riksdag och regering kommer att ta sitt ansvar och se till att inte SD kan utmanövrera och sabotera.

Anonym sa...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]online casinos[/url] brake the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino bonus[/url] free no consign perk at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatch casino
[/url].