tisdag 9 mars 2010

Om betydelsen av rutiner

Som förälder möts man hela tiden av ett jäääääävla tjat om rutiner. "Barn behöver rutiner", "barn mår dåligt om de inte har rutiner i sitt liv", "barn dööööör om de inte har några rutiner".

Och det är väl kanske sant antar jag. Men barnen är väl ändå lite sekundära kan jag tycka, det man nästan alltid glömmer bort är ju föräldrarna. Och föräldrar, de behöver rutiner kan jag säga.

Så om man som förälder är van vid att ungen sover varje dag mellan halv tio och elva och att man då som förälder kan sova nån timme själv om natten innan varit jobbig (eller om man vill göra det bara för att man kan), ja då får ungen faktiskt lov att sova. Kosta vad det kosta vill!

Och därför ger man inte upp, trots att det tar 45 minuter att få ungjäveln att sova och man måste sjunga samma förbannade visa i ungefär 43 utav dessa minuter. Därför ger man inte upp, trots att man till slut bara får sova i ungefär 35 minuter. För rutiner är jävligt viktiga. Ok?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig Maria... det är fruktansvärt viktigt med rutiner verkar det som! men nu är det såhär att hur jag än gör är det fortfarande mitt barn som "bestänmmer" när han är trött och jag kan inte göra ett skit åt det... och jag tänker fan inte sitta i 43 minuter och sjunga samma visa för det tjänar ingenting till- man blir bara jävligt frustrerad, så då kan han lika gärna sitta med oss i vardagsrummet och gnälla istället tills han inte orkar vara vaken längre!!!! har försökt med rutiner och det hjälper fan inte oavsett hur jag gör så åt helvete med rutiner!

Knaada sa...

Fan den som tummar på rutinerna.

Friday sa...

hahah! Klockrent!
Fan va jag gillar bloggen.

Rock on biatch!

Sockiss sa...

eller så sätter du öronproppar i, och stänger dörrn till barnkammaren och sova två timmar på soffan? skitsamma om nån annan lever efter dina rutiner eller inte, bara du följer dem till pricka, inte sant?

Tjillevipp morsan sa...

hehehe..men har du märkt att man får en bättre sångröst när man får sjunga mycket?..nähä nej det tyckte du var skit samma antagligen..så: KÄMPA syster KÄMPA! snart fattar ungsudden att sova är guld värt om sisådär 12-13 år..hehehe

Maria sa...

Goa smulan: Haha, du är för lite autistisk helt enkelt.

Knaada: Den förtjänar ett rutinlöst liv.

Friday: Tack! Och jag gillar såna kommentarer - it´s a win win! :-)

E: Är det säkert att du inte har barn själv? du har så bra förslag på lösningar jämt.

Tjillevipp morsan: Haha! jag har faktiskt på allvar märkt att min sångröst har blivit bättre sen jag fick barn. Nu för tiden är det ingen som ringer polisen om jag sjunger en hel sång.

Trollets mamma sa...

Alltså, när Trollet var nyfått och jag nybliven mamma till en rädd och arg och viljestark liten nästan-tvååring - då talade alla om för mig att det var såååå viktigt att det lilla barnet fick rutiiiiner. Och att allt jag gjorde skulle följa dessa rutiiiiner. Efter sisådär fem veckor insåg jag det du också förstått: I hälsingland att det var ungen som behövde dessa rutiner, det var jag. Utan att få ordning på dagen hade jag kollapsat i en liten hög. Och det är klart, med en totalkollapsad mamma hade inte Trollet heller varit lycklig, så visst - barn behöver föräldrar som har rutiner. För sig själva.

Maria sa...

Vi behöver massor av rutiner. Särskilt om man är lite lätt (måttligt) autistisk.