torsdag 5 maj 2011

När man helt saknar insikt i småbarnsföräldrars morgonlogistik

Vi fick månadsbrev igår från barnens dagis där de bland annat bad oss att inte lämna barnen mellan 8 och 8.30 eftersom de stör barnen i deras frukost som de äter där då.

Därför tänkte jag lämna mina barn ca 8.15 idag.16 kommentarer:

mammakicki sa...

Bra! Hur skulle det se ut om IKEA skrev i sin katalog; Vi har öppet 10-19 men kom inte mellan 11-12 för då plockar vår personal med varorna.

Anonym sa...

mäh. får man göra så?

Anonym sa...

alltså. be er att inte lämna barnen mellan 8 och 8.30.

sonja sa...

men hallå.. frukost äter man väl innan man åker till dagiset?

den rabiata orakade flat-feministen Fanny sa...

Vilka krav! Vad förväntar de sig egentligen.

Kattis sa...

Nej Sonja. Somliga av oss måste lämna barnen vid sex ibland. Därför äter dagisarna frukost vid åtta.

Hanna sa...

Haha! Annars kan de ju göra som normala förskolor - be föräldrarna att undvika matsalen under frukosten...

annika5064 sa...

Ibland undrar man verkligen vilka dagis/förskolor är till för; personalen eller för föräldrar som har ett jobb att sköta? Jag kan till viss mån förstå att verksamheten behöver rutiner och tider att passa, men att be föräldrar lämna på tidersom passar personalen är ju absurt!

Matilda sa...

Jag förstår anledningen till fsk brev. Sitter man ensam personal vid ett bord med 6 barn så är det svårt att lämna bordet för att ta emot ett nytt barn i hallen. Lämningen kanske tar tid? Barnet är ledsen? Föräldern vill informera om något? För barnen som sitter vid frukostbordet blir detta ett avbrott. Jag tycker det är synd att förståelsen är så liten (när jag läser alla kommentarer här). Tycker ni inte att barnen som äter frukost på fsk förtjänar en lugn stund? 30 min är allt de begär. Nej tänk ur fler perspektiv!

Camabo sa...

Jag håller med Matilda. Om man bara försöker att se saker och ting ur ett annat perspektiv så kan man komma långt här i världen.

Gerdsmygen sa...

Kan ge två perspektiv:
1. Som personal: Jag har aldrig upplevt att eventuella lämningar/hämtningar har stört i vare sig frukost eller mellanmål. (Föräldrar brukar lugnt lämna barnen vid matbordet istället)
2. Som förälder: Som precis haft en hellvetesmorgon med min treåring för att sedan bli UTSKÄLLD av mitt barns ansvarspedagog för att vi kom 2 minuter efter frukost börjat. (mitt barn gick lugnt in och satte sig, DÄREMOT började barnen runt bordet se något obekväma ut med att vederbörande stod och skrek... På tal om "lugn stund" för barnen)

Maria sa...

Matilda: Givetvis är det viktigt med olika perspektiv, men i det här fallet tycker jag inte att deras perspektiv är så genomtänkt. För det första kommer vi in med våra barn dit, direkt till bordet. Ingen behöver gå ut i hallen för att hämta något barn. Inga barn brukar se direkt störda ut heller av att det droppar in föräldrar med andra barn. Men, även om det vore så, så är det fortfarande bara frukost vi talar om. Inte lunch. Behovet av matro är inte lika stort. Och jag vet inte om du har egna barn, men för alla oss som har det kan jag ju säga att det är en kamp varje morgon att komma i tid överhuvudtaget, att inte bli sen till jobbet och att inte behöva bråka allt för mkt med barnen. Att då lägga till en faktor i den logistiken, med en "förbjuden" halvtimme gör inte livet enklare för varken föräldrarna eller barnen. Och jag vill inte behöva slita upp mina barn en halvtimme tidigare för att lämna dem strax innan åtta ist för strax innan halv nio och sen komma 30 min för tidigt till jobbet, tid som jag inte får räkna in. Jag kan inte heller skjuta på min arbetstid och komma 30 min senare - för att det passar barnen och pedagogerna på Charles avdelning bättre.
Jag kommer därför att fortsätta att lämna på de tider som passar OSS - inte bara mig - bäst.

Matilda sa...

Ok. Vi delar inte alla åsikter, men så vore livet fruktansvärt tråkigt om vi alla gjorde det. Oliktänk är utvecklande! Jag är förskollärare OCH 3 barnsmamma, varav ett barn har ett funktionshinder, så jag vet hur en morgon kan se ut.

mammakicki sa...

Det är inte föräldrarnas ansvar att se till att förskolans rutiner fungerar för personal och barn. Det är förskolechefens och politikernas ansvar. Förskolans grundidé är att erbjuda föräldrar barnomsorg så att de ska kunna arbeta och därmed lösa sin försörjning och betala skatt.

anna sa...

"Ibland undrar man verkligen vilka dagis/förskolor är till för; personalen eller för föräldrar som har ett jobb att sköta?"

Haha du är såå ute och cyklar. Förskolan är till för barnen. Att de ska lära sig! Det är ingen barnpassning om det är detdu tror. Sen kan jag säga att de kan visst störa i vissa fall, självklart inte i alla men i några.

mammakicki sa...

Menar du på största allvar att föräldrar väljer att skola in sina ettåringar på förskolan för att de ska 'lära sig' saker? Menar du på största allvar att kommunerna erbjuder dyra förskoleplatser för att barnen i första hand skall lära sig saker? Att man har höjt såväl förskolans som förskolepersonalens status genom att införa skolplaner och att man har ökat kvalitén på barnomsorgen för barnen tycker jag är ypperligt. MEN det handlar till syvende och sist om 'barnomsorg' oavsett hur många skolplaner man spikar upp på väggen.