måndag 25 juli 2011

Inlägget som försvann

Jaha, tydligen packade det där inlägget sin lilla väska och drog till Karibien eller nåt. För här är det i alla fall inte. Eller så glömde jag helt enkelt att posta det.

Men ja, jag håller med. Karibien låter troligare.

I varje fall, jag skrev ungefär så här:

I fredags när allt det fruktansvärda hände - det ena värre än det andra - hände ingenting på SVT. Och sen efter ett tag hände ingenting, följt av ingenting och sen började man sända NRK på Kunskapskanalen. Den som så många tittar på.

TV4 var inte bättre de. De sände också NRK, fast på TV4+. En kanal som inte ens alla har.

Ingen av dessa kanaler ansåg att terrordåden i Norge var viktiga nog att avbryta ordinarie sändningar för med egna nyhetsrapporteringar. Detta fruktansvärda fruktansvärda terrordåd som inträffade bara några mil ifrån vår egen gräns, i Norge som är vårt - i så många avseenden - närmaste grannland.

För visst är det så att det som händer i Norge angår och berör oss mer än det som händer i Somalia eller Irak. Och det har ingenting att göra med att man värderar människoliv lägre i de delarna i världen, eller att det på något sätt inte är lika hemskt. I många avseenden är det hemskare det som händer i de länder som ligger längre bort. (Ketchupmamman skriver väldigt klokt om detta).
Men det som händer nära, gällande tid och avstånd, det är det som påverkar oss mest. Det fick jag lära mig redan på samhällskunskapen när jag gick i skolan. Och jag tycker synd om alla som inte förstår detta, som går runt och känner dåligt samvete för att vissa katastrofer berör dem mer än andra. För det handlar ju som sagt inte om människosyn. Men det som drabbar våra syskon påverkar oss ju givetvis mer än något som drabbar en människa vi bara känner till namn och kanske utseende. Och Norge är vårt syskon.

(Och inte är det väl någon skäms över att terrordåden i Norge just nu berör oss så mycket mer än Estonia-katastrofen? Nej, jag tänkte väl det. Det ligger för långt bak i tiden för att väcka samma upprörda känslor som detta).

Därför skämdes jag när jag såg hur SVT behandlade detta med ena armbågen, som om det inte var den katastrof som det var. Det var inte public service. Inte på långa vägar.

Istället satt jag som fastklistrad vid Twitter. Twitter blev plötsligt den sambandscentral varken tidningar eller tv klarade av att vara, med ögonblickliga uppdateringar med länkar till norska tidningar och tv. Våra svenska nyhetsredaktioner hängde inte med alls i samma tempo. Det var Twitter jag gick till först så fort jag varit borta från rapporteringen en stund, det var här jag (trots att jag sitter ute på landet) höll mig uppdaterad och kände att jag var med i en chockad, förtvivlad och sorgsen gemenskap.

Jag önskar bara av hela mitt hjärta att twitterflödet fått rapportera om ett misslyckat terrordåd utan några döda offer.


11 kommentarer:

Concha sa...

Va?! Svt sände ju nrk's sändningar hela fredagkvällen och hela lördagen. Menar du att de skulle börjat sända nrk tidigare på eftermiddagen? (vet inte när de började sända eftersom jag satt i bilen hela eftermiddagen).

Bonita sa...

ja, svt2 sände ju både fredag och lördag...

Maria sa...

Svt började efter ett tag som sagt att sända i Kunskapskanalen. Men det var LÅNG tid som de bara sände golf och nåt annat skit på ettan och tvåan, trots att bomben hade smällt och att det sköts på Utöya. Jag minns inga klockslag eller så, jag var alldeles för chockad för att titta på klockan, men jag vet att det var lång tid som man bara fick sin information från nätet. Sen började de som sagt sända från NRK, men vad höll deras egen nyhetsredaktion på med? Och varför bara på Kunskapskanalen? Inte public service enligt mig.

Annika sa...

Bra skrivet!!

sixtenwimsey sa...

Har vi olika Svt du och jag? I min TV lade ettan ut Nrk mellan 18 och 19 och följde sedan upp med egna sändningar under kvällen.

Concha sa...

Ja, jag får nog hålla med sixtenwimsey, även på min tv sändes det på ettan. Eller så håller jag på att bli helt förvirrad... (semesterkoma?)

Anonym sa...

själv kollade jag på BBC World. Där kan man tala om professionell rapportering. MYCKET bättre än de taffliga semestervikarierna på SVT.

//Brippan

Josefin sa...

Det är nog något fel på din tv. För på min tv så sändes det från nrk både på ettan och på tv4. Detta var någon gång vid fem-sextiden.

PGW sa...

Vid halv fyra började jag se på twitter vad som hänt. Då fanns det även i The Guardian och The Independent, men SVT sände fortfarande golf. Då hade bomben blåst ut stor del av regeringskansliet. SVT och övrig media har betydligt större krav på källkritik än vad vem som helst på twitter har, men att det smällt en bomb i Oslo var i högsta grann konkret och borde ha nämnts. Det var inget som var tveksamt där att det hänt.

Jonna (Finnpajsaren) sa...

Det var precis som du skriver Maria. Jag letade också kanaler den första timmen. Att de sedan sände NRK är ju bra men jag hade ändå önskat en svensk rapportering mitt i allt av något slag. Jag blev också förvånad över att det tog så lång tid för den svenska redaktionen att samla sig och sätta in en extrasändning mitt i NRK's.

sandralinnea sa...

Jag delar din uppfattning fullständigt. Och eftersom jag följde golfen samtidigt som jag bläddrade till Kunskapskanalen och tv4+ vet jag att de sände hela sin ordinarie tid fram till klockan 18 innan de visade något där från Norge. Jag var tidigare ganska skeptisk mot Twitter, men nu är jag frälst och har fått reda på alla nya uppdateringar där långt innan jag hört det nämnas på tv-nyheterna...