tisdag 11 maj 2010

Inte jag inte

Det hade varit ganska patetiskt att tycka så synd om sig själv att man gjorde en mini-sats av chokladbollar medan sambon var ute och sprang och sen åt upp dem direkt och diskade skålen så att alla bevis var borta när han kom tillbaka (vem vill bjuda liksom).

Tur att man inte är sån.

11 kommentarer:

Renée sa...

Har aldrig gjort så faktiskt... (Är man duktig då?)

Fraggelmorsan sa...

och inte heller äter man smågodis undertiden man lagar mat och svarar "gurka" när barnen frågar vad man tuggar på.
Sånt gör inte duktiga kvinnor med karaktär. men sånt gör jag....

Camabo sa...

Jag har aldrig nånsin gjort en halv sats sockerkakssmet och ätit upp hälften av smeten direkt ur bunken och sedan gjort en liten muffin av resten. Som jag sedan inte alls åt upp så fort den kom ut ur ugnen.

Karin sa...

Men det är ju faktiskt negerbollens dag idag (i alla fall enligt källan till all kunskap - facebook) så då var du ju praktiskt taget tvungen att göra, samt äta, de där chokladbollarna. Inte ditt fel ju!

Björn sa...

Det heter inte negerboll. Negerboll är sjukt rasistiskt och svider i mina öron när jag hör. De som firar negerbollens dag är samma som går med i gruppen 'Välkommen till Sverige, passar det inte så stick' och som säger "att det är bra med invandring, men...."

Maria, din smygare....

Fru Edgren sa...

Vilken bra ide!! Fungerar även när maken nattar barn (och sig själv..)

Karin sa...

Ja Björn, det är inget trevligt ord (som nu användes pga facebook citering). Men att döma folk pga ett ord de använder är inte så trevligt det heller.
Inget ont riktat till dig som person eftersom jag inte alls känner dig, stör mig bara på hela grejen att dra folk över en kam oavsett orsak.
Och sett till dem av mina vänner som faktiskt firade dagen (nej, jag gjorde det inte, men det hör inte hit) stämmer det du säger inte alls då flera av dem själva är utlandsfödda svenska med mörk hy och inte alls rasistiska.

Björn sa...

Karin,
Jag tror inte att, oavsett vad de säger, afrikaner tycker att det är okej att säga neger. Neger är ett arv från slaveriet. Det är ett nedsättande ord och det är inte okej. Även om det ordet har använts länge osv så är det ändå inte okej att använda det idag. Vi har utvecklats och språket har utvecklats. Det är i princip bara i Sverige som det överhuvudtaget finns någon slags oenighet kring detta ord.

Ledsen att jag pekade ut dig som rasist, det var inte min avsikt. Jag taggade till lite för att jag såg ordet. Jag vet att du citerade ett facebook-evenemang. Det som är stört är att ca 70000 pers klickade i den...

Anonym sa...

negerboll eller chokladboll, oavsett vilket är det jävligt gott håller ni inte med?!
Sedan tycker jag att vi borde rösta i svergie angående ordet negerboll - svenskar och afrikaner mf. för att se om de tycker att det är rasistiskt. Visst kan jag hålla med dig Björn om att själva ordet neger är rasistikt, framför allt om du säger det rakt ut till en mörkhyad person. Men ordet negerboll i sig är ju egentligen inte rasistisk då det inte är menat att användas i rasistiska sammanhang och har följt med så länge jag kan minnas och då var det inte ens på tal om att det är rasistiskt (men då hade vi heller inte lika många invandrare) och därav har det nu blivit ett tillåtet ord för just chokladboll och är ej klassat som rasistiskt. Sen betyder inte det att jag tycker att det är ok, och de som använder ordet bör vara försiktiga så de inte sårar någon!

Björn sa...

Goa Smulan,
nu har jag läst ditt svar ett par gånger men vet inte riktigt vad du menar. Ska vi ha en folkomröstning för att se om det är rasistiskt att använda ett nedvärderande ord som härstammar från slaveriet?

Bara för att alla dina vänner tycker att det är okej att säga neger bakom en svart människas rygg betyder det inte att det är mindre rasistiskt och nedvärderande för det.

Men denna roliga och trevliga blogg är kanske inte rätt ställe att diskutera detta på.

Maria sa...

Renée: Nej, då är man bara inte så listig ;-)

Fraggelmorsan: Haha, och medan de är tillräckligt små säger man sanningen - att man äter godis och att det bara är för vuxna. Barn får inte äta godis. Här lille vän, vill du ha en gurkbit istället?

Camabo: Hahahahahaha, jag dör! En liiiiten liten muffins mitt i ugnen. Sjukt roligt. Tur att du aldrig gjort så.

Karin: Om nån säger åt mig att äta saker med socker i gör jag det. Även om jag helst vill kasta hundbajs i ögonen på såna som startar grupper med såna namn.

Ocn när det gäller ordet negerboll anser jag att det är både historielöst och omdömeslöst att använda det. Jag förstår att de flesta använder i det all välmening, det vill säga utan rasistiska baktankar, men det har egentligen inte betydelse. För oavsett vad man själv lägger in för betydelse och vikt i det ordet är det ett historiskt sett otroligt negativt laddat ord. Och visst, det hänger kvar sen barndomen och ännu längre sett tillbaka ändå, men då fanns även gamla unkna idéer om hur olika raser är olika intelligenta och har olika egenskaper. Och sånt vill vi inte ha kvar. Vi har nått längre än så. Vi måste förstå ordets historiska innebörd för att inse att vi inte kan använda oss av det idag. Oavsett vad jag lägger in för betydelse och värdering i ordet "förintelsen" kommer det aldrig att bli ok att använda i andra sammanhang än för att tala om det fruktansvärda som skedde under andra världskriget. Samma sak med det här ordet, det är förknippat med slaveri, rasism och alla möjliga inhumana ageranden. Det kan aldrig bli ett oskyldigt ord, hur mycket socker och choklad man än använder sig av.