lördag 20 oktober 2012

Om det brinner

När jag var liten var jag av någon anledning så himla rädd för att det skulle börja brinna hemma. Jag var så rädd att vissa perioder låg jag sömnlös länge länge om kvällarna av rädsla för att grannarna skulle glömma släcka ett ljus hemma hos sig eller så.

Så den här brandskyddsutbildningen jag var på med jobbet häromkvällen gjorde ju kanske inte susen för min slumrande brandfobi precis (den är inte direkt slumrande längre om vi säger så).

Hursomhelst, se till att ni

1. Har brandvarnare hemma som ni TESTAR minst en gång per år. Gärna till advent.

2. Ha en brandfilt i köket.

3. Köp en pulverbrandsläckare.

För er som bor i lägenhet - gå ALDRIG ut i trapphuset om det brinner nånstans i huset, kommer det ut giftig rök där så dör ni. Vänta i er lägenhet, den är en så kallad brandcell och ska stå emot brand i 60 minuter. Brandkåren räddar er därifrån. Om det brinner i er lägenhet, glöm inte att stänga ytterdörren om ni evakuerar ut genom trappuppgången. Annars kommer ju de giftiga gaserna dit och dödar er där.

På den här brandskyddsutbildningen fick vi också se en film om en brand på en konsert på en klubb i USA. Det är en riktig film och det dog ungefär 100 människor vid den här branden. Filmen var vidrig och är ni det minsta känsliga - SE DEN INTE! Men för er som inte är det, kolla gärna och kom ihåg att sen alltid alltid ha koll på nödutgångar vid konserter, restaurangbesök, på kontoret och i köpcentrum m.m. Notera att enbart bandet går ut genom nödutgången i den här filmen och hela publiken går istället ut samma väg som de kom in, eftersom ingen hade tänkt att kolla sånt innan.

http://www.youtube.com/watch?v=SIetpe_KAJU&feature=youtube_gdata_player

Och så gör ni alla nu som jag säger här, ok?

11 kommentarer:

Singelmamman sa...

Ok. Jag kollar alltid nödutgångar. Överallt. Är som du. Livrädd för brand.

Maria sa...

Åh, då tittade du inte på filmen hoppas jag?

Talsey sa...

Det är underförstått men eftersom långt ifrån alla vet det så vill jag bara påminna om att testa brandvarnaren innebär att man ska få igång av "brand", inte bara trycka på knappen. Då vet man att sensorerna fungerar och inte bara batteriet.

Christel sa...

Jag jobbar med brandskydd och blir SÅ glad av att läsa det här!

Finnpajsaren sa...

Jag var och är också rädd. Det som saknas här hemma hos oss nu är en brandstege. Vårt sovrum ligger längst bort på övervåningen så jag kan ju inte direkt springa ner för trappan om det typ brinner där. Och hoppa sex meter ner? Eh. Nej. Så stege måste jag ha en nu.

Singelmamman sa...

Mari, nä jag kan inte tänka mig att titta på en sån film. Min fantasi räcker långt.

LillaUlle sa...

Jag var så brandrädd som liten att jag i stort sett varje natt gick upp och drog ur ALLA sladdar ur kontakterna i huset. Lite sitter ff i och jag skulle aldrig få för mig att lämna sladdar till brödrosten och kaffebryggaren etc i kontakten när de inte används har även alltid stenkoll på nödutgångar vart jag ön är. Ska absolut inte se den där filmen, det räcker med min fantasi. Behöver jag säga att min 2-veckors praktik på brandkåren när jag gick andra året på gymnasiet inte direkt hjälpte mig.

Etta - gravid, illamående och lite bitter sa...

Min sambo är brandman och igår (!) hade vi en lång diskussion om huruvida man skulle kunna visa den här filmen för åttondeklassare, eller om den är alldeles för brutal. Den ÄR skitäcklig, jag har också sett den. Vi kom inte fram till något. Skärämselpropaganda, ja, men 14-åringar?? Vet inte.

Susanne sa...

Ja, det där är verkligen en nackdel med att bo i lägenhet, det räcker inte att vara försiktig själv utan grannen kan ju schabbla till det också! Jag är också livrädd för brand.

Malin J sa...

Som dotter till en brandman så har jag fått ordentlig utbildning av far min. När man kan mer så är det ju tänkt att det ska underlätta fast det gjorde mig ännu mer rädd. Jag blir vansinnig på grannarna som inte rensar luddet ur torktumlaren. Orsakade ett storbråk på jobbet (ålderdomshem) pga samma sak. Jag varnade dem gång på gång hur farligt det är att inte rensa det. Fick höra att jag var löjlig, bara ute efter att få uppmärksamhet mm. Nåja veckan efter så rök det bra ifrån torktummlaren, orsaken var givetvis att de inte rensat bort luddet, som nu börjat glöda. Fick jag någon ursäkt av de som hackat på mig, nix, inte en enda, för det var ju minsann DE som varnat för glömda luddfilter.Jojo, det hade de ju vetat lääääänge hur farligt det är att inte rensa där minsann.
Det räcker dessutom inte att testa brandvarnaren en gång om året (med rök givetvis) den skall dessutom bytas ut vart femte år. Det är det inte alla som vet. Man skall ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter, inte heller alla som vet.

Nipe sa...

Jag tänkte precis skriva samma sak som Talsey och Malin J. Man ska byta brandvarnarna vart femte år och inte bara testa larmet på knappen. Vi testade det den hårda vägen, genom att koka torrt på spisen, rökfylla halva undervåningen och inse att INGEN av alla våra brandvarnare pep. Vi smo varit så duktiga och satt dit fem st i huset. Felet var att vi inte visste att de inte höll så många år. Vi hade ju testat dom ibland, men som sagt, det är ju bara ljudet man testar genom att trycka på knappen...