tisdag 30 oktober 2012

Man får det man förtjänar (förväntar sig)?

Det här med att min man får en massa cred av folk (i vår ålder) på sitt jobb för att han 1. hämtar barnen på förskolan 2. lagar mat här hemma -WTF?!

Jag vill också ha cred för sånt! "Guuuud vad du är duktig Maria som lägger dina kläder själv i tvättkorgen, din man måste vara så himla glad över att du hjälper till så mycket hemma!" och "Va? Borstar du också tänderna på dina barn? Ni måste vara så himla jämställda alltså."

För att inte tala om att jag torkar mig själv efter toalettbesök, vem berömmer mig för det? Va? Va? Va?

Alltså på riktigt, sluta tro att alla män är jättenbebisar på grund av att de är just män.

Snälla.

13 kommentarer:

Johanna sa...

En tjej som just hade blivit ihop med en gammal bekant till David sa till mig (första gången vi träffades, och enda, tror jag) att hon var så glad för att killen "till och med kunde städa och sånt".

Fantastiskt. Hur kunde det vara möjligt? Förklaringen kom snabbt: Hon hade "lärt upp honom bra".

Undrar om jag ens lyckades dölja de himlande ögonen. Tror inte det.

Singelmamman sa...

Det är så intressant att få höra hur de som säger så motiverar sina kommentarer.

Nä, förresten. Det är det inte.

Tina sa...

Oj är det så fortfarande?? Så hemskt! Min mormor tyckte att min pappa var så duktig som var BARNVAKT åt mig och min bror när vi var små....... Men det är väl mer okej när hon föddes på 1800talet typ, men nu..? Att man ens vågar säga så. Förnedrande för alla.

Tina sa...

Oj är det så fortfarande?? Så hemskt! Min mormor tyckte att min pappa var så duktig som var BARNVAKT åt mig och min bror när vi var små....... Men det är väl mer okej när hon föddes på 1800talet typ, men nu..? Att man ens vågar säga så. Förnedrande för alla.

Anonym sa...

Visste inte att Björn jobbar på Mad Men-kontoret nuförtin...

Björn sa...

Jag tycker att ni är fåniga. Jag förtjänar mycket mer beröm än jag får. Medan Maria ligger i soffan och äter praliner och släpper pappret på golvet så far jag runt och städar och fixar maten, tar hand om barnen.

Så det så.

LillaUlle sa...

När jag träffade min nuvarande sambo blev jag på riktigt (och till mitt förtret) förvånad över att han handlade mat (och såg att vissa varor var slut i kylen och behövdes inhandlas), lagade mat, städade och tvättade etc etc. Han jag levde med innan gjorde nämligen ytterst lite av ovanstående handlingar. Detta trots att jag ett otaliga gånger förklarade för honom att vi var två vuxna människor som delade hem, och därför skulle dela på hushållsuppgifterna. Men han hade en mamma som gjorde allt åt sin lilla son (han var ju pojke och det måste ju vara alldeles för jobbigt och svårt för pojkar att ta hand om sitt hem själva) så han brydde sig inte. Jag förbjöd dock svärmor att "hjälpa till" i mitt hem. Där gick gränsen.
Efter ett tag slutade jag iaf förvåna mig över hur lika jag och min nuvarande sambo delade på hushållsuppgifterna. Jag kom på att vi ju är två vuxna som delar hem liksom...

S. sa...

Hah, precis detta har vi diskuterat på jobbet i dag. Män som är så duktiga att de t.o.m. kan ta hand om sina egna barn så att frun/sambon kan gå på yoga en kväll i veckan. Vissa av dem har dessutom klarat av att utfodra sig själva och barnen utan att kvinnan först har förberett maten. Det ni!

Skulle vilja skriva mycket mer, men tänker i stället gå och hänga tvätt alldeles själv. Shit vad överraskad maken kommer att bli då han kommer hem!

Etta - gravid, illamående och lite bitter sa...

Hej! Lästt det här inlägget om Leif GW som gäst hos Skavlan på Underbara Clara, det illustrerar våra könsroller rätt bra!
http://www.underbaraclaras.com/clara-reflekterar/mamma-vs-pappa/

Anna sa...

Det vill jag också! Jag vill också ha credd för att jag tvättar, viker och läger in allt i garderoberna t ex men neeeej då däremot är det ett jeeeevla liv om att min man lagar maten!!! PÅ RIKTIGT! De flesta vill liksom att jag ska ha lite dåligt samvete för att jag inte lagar mat mer än nödvändigt, för det händer men hur ofta händer det att min man har hand om tvätten..... inte ofta. T ex om han är bortrest ser jag ju till att barnen får mat OCH tvättar, märk väl, men är jag borta så ger han barnen mat - inte faaan tvättar han OCH det är det minsann ingen som tycker är nåt konstigt....just saying

Frida - Militärmamman sa...

Word! Känner igen det där. Min man är med sådär himla jämställd så att jag nog knappt förtjänar det?! Eller nåt. Grrrrr!!!!!

Hittade hit via Slutspurten och har kollat runt lite. Du verkar smått galen och helt otroligt rolig!!
Tack!

Katarina Uggla sa...

Det tar tid för världen att förändras.... Mina föräldrar tycker att mina söners pappa är JÄTTEDUKTIG som tar hand om dom varannan helg.... Att jag är JÄTTEDUKTIG som tar hand om barnen resten av tiden är det mest jag som tycker... By the way - den mest jämnställda mannen jag någonsin haft ett förhållande med kom från Ungern, ingen svensk man har nått upp i hans klass!

Carro sa...

Jag som inte ens har barn har också funderat över det. Varför heter det att pappan är barnvakt åt sina egna barn? Skaffar man barn så lär båda hjälpas åt med dem