fredag 12 oktober 2012

Uppmuntran

Madeleine undrade:

Nu ska jag vara knepig!Varför uppmuntra barn att gilla "killgrejer" eller "tjejgrejer" mer? Varför inte bara uppmuntra alla saker de gillar lika mkt? Gillar han blått, va kul! Han gillar blått! Gillar han rosa? Va kul han gillar rosa! Gult? Men det är ju "unisex" åhh va skönt, slipper ta ställning. Jag säger: låt barn vara barn, låt dem välja vad de vill ha, vad de vill och inte vill leka med och uppmuntra vad DE vill inte vad vissa vuxna tycker är rätt eller fel eller mer socialt accepterat. 

Jag förstår vad du menar, och på sätt och vis håller jag med dig. Det är klart att vi ska låta barnen välja vad de själva vill, och inte uppmuntra dem att gilla sånt som passar oss själva bättre.

Men. När pojkar gillar Spiderman och flickor gillar Hello Kitty blir de automatiskt bekräftade i det intresset av både vuxna och barn runt omkring dem. Men om de bryter mot normen och gillar något som är "fel" för deras kön tror jag att det krävs mer aktiv och medveten uppmuntran från oss vuxna för att de ska känna sig trygga och vilja hålla fast vid sina favoriter. Annars kommer alla normer och värderingar i och från tv-program, böcker samt andra barn och vuxna att sakta bryta ner det intresset hos dem. Jag tror nämligen att de flesta barn strävar efter att känna att de passar in och är som alla andra.

Så det är därför jag har uppmuntrat Charles kärlek för Hello Kitty mer än jag uppmuntrat båda barnens kärlek till exempelvis Spiderman. För den senare får de som sagt all bekräftelse de behöver från samhället för att fortsätta tycka om och fascineras av.

Om Charles sedan skulle sluta gilla Hello Kitty när han är åtta år för att han tröttnat på henne kommer jag däremot inte sörja en sekund. För ärligt talat, jag är rätt less på den där uttryckslösa kattfan redan nu.

Jag vill bara att han ska få välja själv när han vill göra slut med henne.


11 kommentarer:

Singelmamman sa...

Tack för ett väldigt bra inlägg.

ByTanten sa...

Hear hear!

Anonym sa...

Jag tycker att du borde insett att hello kitty inte är nått en kille bär på sig.

Alla ambitioner åsido, så lever din son i ett samhälle.

Du sminkar dig? Gå nån månad utan smink...

Anonym sa...

"Anonym" är uppenbarligen en idiot
-Gerda

Karin sa...

Word!

labolina sa...

Håller med. Jag inser att jag själv bär på massa fördomar om vad min son gillar och inte gillar. Vi skulle köpa små askar med russin till sonens fiskdammspåsar och jag var på väg att slänga de med Nicke Nyfiken på i korgen när jag kom på att sonen själv kunde få välja. Han valde de rosa med Hello Kitty.
Det handlar inte om att man ska tvinga barn saker som normalt anses tillhöra det motsatta könet, det handlar om att låta dem få möjligheten att välja bland alla alternativ.
Jag kom precis från ett barnkalas där födelsedagstjejen fick en rosa dockvagn och en verktygslåda.

Anonym sa...

Stackars Charles, lider verkligen med honom och önskar att vårt samhälle var öppnare...det är ju faktiskt 2012! Men allt tar tid, hoppas så att det blir bättre för varje generation och att hela vårt samhälle blir bättre, tyvärr att det brist på acceptans som skapar mycket av våra konfliker i världen oavsett om det är religion, politik etc. Önskar så att alla hade fått vara/göra som de vill (självklart inom lagarnas gränser, ifall nu någon annan här skulle få för sig att jag menade något annat :-))

Anonym sa...

Tänk vilken laddning en helt vanlig fin färg kan ha: I somras handlade jag lite lättare kläder till min sambo. Ett par rosa shorts och ett vitt linne. Jag kan väl inte visa mig i dom här flickiga kläderna tyckte han. Klart du kan sa jag, du går väl inte på dagis längre?

Anna B

Potatishäxan sa...

Lysande skrivet. Alldeles alldeles lysande.

Annika sa...

Bra skrivet!!

Anonym sa...

Lysande, helt enkelt lysande!
Omodern