tisdag 14 augusti 2012

Rosa är för flickor och spruckna och svidande läppar är för pojkar.

Jag skulle - innan jag fick barn - uppfostra fria tänkande individer som inte sorterade alla de mötte efter deras kön, som var fria att tycka om vilka färger, leksaker och lekar de ville utifrån deras egna preferenser (och inte kön) och som framför allt inte tyckte att någon eller några var bättre baserat på hur de såg ut nakna.

Sen kom verkligheten. Och barn som fick lära sig en rad olika sociala koder och regler från inte bara mig utan även från kompisar, förskolan och andra vuxna.

Och ikväll gråter femåringen förtvivlat hemma för att han har så torra läppar att de spricker och det enda som hjälper mot det är lypsyl. Men det kan han inte ta med sig till förskolan, för då kommer han bli retad av de andra barnen för han tror att de kommer missta lypsylet för ett läppglans. Och det är ju en tjejgrej. Och jag visar på min hand att det inte blir någon färg om man smetar lypsylet på den och då kan du ju ha den på läpparna också utan att nån ens kommer se det, eller hur? (Att han skulle kunna ha läppglans även han om han ville för att han tyckte det var FINT existerar liksom inte ens en kväll som denna). Men han bara fortsätter att gråta och skaka på huvudet för han vet ju. Han vet ju att det där är en tjejgrej.

Och jag vill bara skjuta alla som tycker att "äsch, låt pojkar vara pojkar och tjejer vara tjejer. Det är så naturen har skapat oss!" Det är ert jävla fel att min femåring kommer gå runt med svidande spruckna läppar i morgon! Ert fel! Känns det så jävla viktigt att klä alla snippor i rosa och alla snoppar i blått att allt annat liksom bara får stå tillbaka?

Jag undrar ärligt, för jag förstår inte.33 kommentarer:

Singelmamman sa...

Amen på det. Och stackars honom, för torra läppar är inte kul.

Anonym sa...

http://www.savexlipcare.com/index2.htm
Den lilla vita burken med blått lock är hur cool som helst och används av Surfare o Skidåkare.

Blenda sa...

Här kommer ännu ett tips, istället för lypsylen: Vaselin, i gul och könsneutral burk. Min yngsta dotter hade jätteproblem med torra läppar när hon var liten, och inget, INGET hjälpte. Förutom Vaselin då. Och det finns på Ica för ca 20 kr/burken.

Hoppas det går över snart./Blenda

Anonym sa...

Nisse sa samma sak, (vem fan på dagis är det som är en sån taliban!!!) men jag sa att det var fel och att barn och pappor också använder cerat - det funkade.

Johanna sa...

Men åh! FEM år liksom, börjas det så inihelvete tidigt alltså?

Gud så arg man blir. Hoppas han kommer på att han kanske kan ta med Lypsylet ändå, och att de andra barnen fattar att bra grejer kan användas av båda könen. Att inga bra grejer ska vara paxat av bara det ena (helt värdelöst i så fall ju).

De Tokiga Brokiga sa...

Man blir så jäkla ledsen. Du har redan fått bra tips, men ett till ändå: Försvarets hudsalva. Finns i ceratliknande förpackningar på apoteket, med grön camouflagemönstrad etikett. Kan bara inte ses som "tjejig"! Är ju dessutom från armén, så vill man verkligen vara macho så blir det inte bättre. Sorgligt bara att det ska behövas. Låter som att hans förskola har en del att jobba med...

Ewa sa...

Jag vill också tipsa om Försvarets Hudsalva. Den är bra! Bättre än lypsyl som bara gör en beroende av skiten. Dessutom kan man äta den om man går vilse. Eller nåt.

Lisa sa...

Jag blir så ledsen och uppgiven och arg och allt, FAAAAAAAN! Jävla värld.

Anonym sa...

Konstigt att det trillar in så mycket lypsyl-tips. Nog för att det är tråkigt med torra läppar, men det är ju faktiskt ännu tråkigare att barnen tänker på vad hör till vilket kön och blir ledsna.

När min son var 2-3 år var hans favoritfärg rosa, och de dagar han ville vara finklädd på dagis satte han på sig en rosa plyschklänning med bamse på.
Han fyllde 4 igår, och nu skulle han aldrig ha på sig "tjejkläder". Så tråkigt att det blir så...

Han vill fortfarande prova ögonskugga hemma ibland, men tar alltid den blåa nu. Vi får väl se hur länge den är ok. ;)
Mvh
Suss

Anonym sa...

Håller med Ewa ; försvarets salva är perfekt för pojkar och om någom annan säger något så lär honom att säga att vi pojkar oxå kan bli torra över läpparna , vill ni prova ...

Cin sa...

Attans då, och min dotter (som jag klär i rosa för att hon gillar rosa även om hon är en med snippa) som har ett blått...

Helena m. 4 sa...

Ett sista tips...
- typ...
det finns ju såna som "smakar" coca cola (eller fanta) - å läsk dricker ju alla barn (nästan), både killar & tjejer...
(om man nu inte ogillar USA av någon obskyr anledning och därför bojkottar såna varumärken)

Hanna sa...

Det trillar in väldigt mycket tips här. Synd att inget av dem hjälper mot det som faktiskt var problemet - att barn, kläder och föremål delas in i fack efter könstillhörighet och att den ena sidan värderas lägre.

Anna sa...

Man kan blir skogstokig för mindre... jag hade tagit upp det med förskolan & bett dem prata om det - att alla får ha precis vad de vill utan att bli retad - öppna ögonen på barnen, tragiskt att de redan är så inrutade i sitt tänk...

Johanna S sa...

Skippar ett inlägg om genus och går direkt på de torra läpparna. Min dotter har en gul burk med Vaselin som vi satt Bamse klistermärken på. Inga torra läppar här och den finaste och häftigaste burken enligt min 5-åring. Kanske något som funkar?

Josefine sa...

Fy fan. Min bonusdotter gick på skitbra förskola där de verkligen var medvetna och arbetade aktivt med genusfrågor. Men där Tintin går nu.... herre gud. De säger och sjunger "han" om allt (även kor). Har svårt att se att nån kille skulle kunna komma i klänning som på S:ets förskola och bli mött av "åh har du ny klänning! snygg!". När tintin har klänning nu är det som att de ligge rpå golvet och lipar om hur fin och bedårande och söt hon är. Men det är enda gångerna det kommenteras kläder. Har hon jeans är dte ingen som säger nåt. Och självklart är det inte bara personalens ansvar (inte alls så jag menar!) men det kan ju verkigen vara en fördel om de är åtminstone lite medvetna. Jag hoppas verkligen att 5-åringen kommer att ha vettiga människor och kompisar omkring sig. Han har ju en väldigt bra mamma i alla fall! Men jag blir alldeles matt när jag tänker på hur lite man kan påverka vid just den här typen av tillfällen. Det är en extremt snäv värld för små killar.

Björn sa...

Håller med Suss och Anna här.
Problemet är lypsylet. Problemet är att dessa barn tycker att det är tjejigt med lypsyl. Det är helt obegripligt. Alla mina kompisar (macho och öldrickare med stora magar) använder lypsyl. Ingen skulle komma på tanken att säga att det är tjejigt? Och just detta också att om något är tjejigt så är det negativt. Det är så skruvat.

Nu vill ju jag bara hjälpa min son att slippa känna den här ångesten så allt jag vill göra nu är att gå ut och köpa transformerströjor och pistoler och skit till honom så att han ska vara som alla andra eller till och med tuffare. Men det är ju inte riktigt rätt. Helt klart är att man bör prata med personalen och det har vi även gjort tidigare om andra saker som detta.

Undrar hur det går när lillebror upptäcker att Hello Kitty är en "tjejgrej". Han älskar rosa och Hello Kitty och det är fan skithärligt, men jag bävar inför den dagen då någon börjar reta honom för det. :(

Björn sa...

Skulle stå problemet är INTE lypsylet.

Miss Upsey Daisy sa...

Fy så himla trist. Om jag får barn en vacker dag ska jag försöka tänka på sådant.. Samtidigt verkar det inte hjälpa om resten av världen fungerar annorlunda..

Heidi sa...

Min snart 8-åriga killes favoritfärg är rosa. JAG var orolig för att han skulle bli retad när jag tveksamt köpte en rosa tröja (dock med "coolt" märke på)men han var så stolt. Sedan visade det sig att fler killar i skolan vågat sig på att använda rosa efter det! Då blev jag lite stolt att jag var modig och köpte tröjan(!) trots min tvekan.
Det man kan göra är att göra problemet synligt i förskola/skolan, för pratar inte alla om det så kommer det vara så.
Så hejja på med genustänket! Prata med förskolan (och de lyssnar oftast, speciellt när det kommer från en "kollega")

Hälsn. från en pedagog till en annan =)

Malin J sa...

Snacka om att den förskolan har stora brister! Förstår så väl att ni är förtvivlade och undrar hur tusan ni ska göra. Mitt tips är som en del andras. Armens salva med kamomotiv (För han måste ju få kurerat sina läppar). Samt att ta upp det med personalen på skarpen. Får ni inget gehör så får ni gå högre upp. Inget barn ska behöva vara rädd för vad de andra barnen tycker (Ja jag vet att det är lite av en utopi men vi kan kanske komma halvvägs om vi åtminstonde försöker. Att barnen ska känna sig trygga i förskolan är ju första steget).Stackars, stackars pojk. Ge honom en kramifrån mig och hälsa att många tuffa män använder lypsyl, brandmän, poliser, soldater och alldeles vanliga pappor som kanske jobbar på kontor eller i affär. Alla kan få torra och spruckna läppar, även tuffingar.

De Tokiga Brokiga sa...

Fast nu känner jag att det blev lite orättvist här.
Det är ingen som förringar grundproblemet. Tvärtom, alla är rörande överens om det grundläggande gräsliga i att man inte får vara den man är utan ska klassificeras och bedömas och tvingas agera efter om man har snopp eller snippa innanför kläderna.
Men. Det jag, och flera med mig, valde att fokusera på var en lösning på det akuta, praktiska problemet. Jag tror nämligen att om man ska vänta tills attityden på förskolan förbättrats, hinner pojkens läppar ramla av i smärta först. Alltså: ge ett så vettigt tips som möjligt för en quick-fix av det kroppsligt akuta. Det innnebär verkligen inte att vi som valt den vägen inte anser att huvudproblemet ligger någon helt annanstans, eller att man inte skulle angripa det. Också.

Mammahäxan sa...

Word!
Och stackars liten med spruckna läppar.
Och fy faen för alla könskoder som är HELT absurda.

Björn sa...

De tokiga brokiga,
ja jag var nog lite väl hård. Ber om ursäkt för det. Det är svårt att vara nyanserad när det gäller ens barn så här.

LillaUlle sa...

Hälsa honom att lypsyl inte alls är någon tjejgrej. Både min sambo som är man (och rätt mycket manlig) och min son, som är 10 år, använder lypsyl ofta rätt, för att slippa spruckna läppar.

Jonna sa...

Björn! Om du eller några av dina coola polare bara "råkar" dra upp ett lypsyl ur fickan och drar det på läpparna lite sådär i förbifarten när sonen ser (utan att säga nåt om det) så kanske det hjälper honom att se att det är ok för killar att använda lypsyl? Bara en tanke. :)

MISS i sa...

I "drömvärlden" skulle jag (om jag var du) säga:

- Killar kan oxå ha lypsyl. Punkt. Följa med till förskolan vara med på samlingen och säga till alla barnen att:

- Alla barn FÅR ha och KAN ha precis vad man vill. Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej.

- Killar och tjejer kan göra samma saker.

- Och prata med alla barnen. Höra hur dom tänker kring detta och ha en öppen dialog.

Men nu lever vi ju inte i "drömvärlden" och det låter ju tyvärr inte som om pedagogerna på er förskola har "genustänk" för att följa upp det där ordentligt.

Men det kan nog ändå vara en idé att fråga förskolepedagogerna var dessa tankar kommer ifrån. Han är ju FEM ÅR!!! Och fråga dom hur dom jobbar med dessa frågor.

Prata med personalen - det tror jag är viktigt.

Lycka till!!!

Karlskronamamman sa...

Stackars liten!!
Kan rekommendera Hydrozon salva. En vit tub med grön kork...
Är egentligen mot insektsbett och annat, men suverän till läpparna!

Det är sjukt att det ska börja så tidigt med alla "kill- och tjej"-grejer. Hemma leker vi med vad vi vill och har på oss vad vi vill.

Anna sa...

Det som skrämmer mig mest är hur i hela friden femåringar ens vet vad läppglans är!!! Är det nåt som används redan i den åldern? Är inte det lite galet? Och att alla femåringar dricker Cola och Fanta? Wtf? Är det också vanligt? Flickebarnet är än sålänge bara nio månader men om detta är vad jag har att se fram emot vet jag inte om jag vill vara med...

Anonym sa...

"Försvarets salva är perfekt för pojkar..." Hahaha!

Tina sa...

De flesta förskolor har mycket att jobba med här. Och som förskollärare kan jag intyga att det är skitsvårt. Att ha ett medvetet genustänk hamnar ofta i skymundan när man bara försöker få en dräglig situation. Ingen ursäkt, men förklaring. Det är lätt att på en samling prata om att alla är ok oavsett hur de är eller ser ut, men i agerandet är det lätt att misslyckas. Förstår också att många ser förskolans värld som en stor aktör, men precis som alla hem är de bara en del av allt.

Anonym sa...

- buy levitra online
- [url=http://buylevitraonlinetoday.com/#fwww.blogger.com] buy generic levitra
[/url] http://buylevitraonlinetoday.com/#53670 -- buy levitra online

Anonym sa...

Thе write-up ρrоviԁеs еstablishеd
necessary to us. ӏt’s rеally educаtiοnal and уou're certainly very educated of this type. You have popped my own eyes to varying views on this specific matter along with intriquing, notable and sound written content.

Here is my webpage - Xanax
Feel free to surf my blog post Xanax