tisdag 29 maj 2012

För man kan ju allt

Jag älskar läkare, de tror så himla gott om alla. Som att vanliga människor kan tyda labbrapporter bland annat. För det kan vi ju.

Som den här, resultatet av Charles allergiutredning. Jag har bara glömt bort just nu hur man tolkar sånt.

Men det kanske är någon annan som vet? Vad betyder det här? Vi bör inte ha jordnötssmör på hans mackor va?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tror inte det. Med tanke på att provvärdena ligger så mycket över referensvärdena så verkar det vara en rimlig slutsats.

Men det är väl för fan meningen att läkaren ska skriva ett brev och tala om vad provsvaren visade och vad det betyder? Arrogansen, alltså.

AnnaKW sa...

Kraftigt förhöjd mängd immunoglobuliner (IgE) i hans serum (S) tyder på att hans kropp har reagerat allergiskt på något, dock inte specifikt vad. Kraftigt förhöjd mängd antikroppar (ak) mot jordnötter tyder på att kroppen anser att jordnötter är mkt onda och bör bekämpas ordentligt.

Sammantaget så håller jag med om att jordnötssmör är olämpligt...

Sofia sa...

http://www.netdoktor.se/astma-allergi/?Tab=Questions&Question=24693

Läs inte frågan, läs endast svaret. Som ovanstående skrev så ligger resultatet mycket högre än referensvärdet så troligtvis är det allergi mot jordnötter men jag är ingen läkare så jag skulle rekommendera att ringa läkaren.

//Sofia

Anonym sa...

Jag skulle faktiskt vara försiktig även med att strössla på SlgE på jordnötsmackorna också. Jag menar 214 kU/L är inte att leka med!

Singelmamman sa...

Jag trodde att doktorn var dålig på att stava och menade kul.

Anonym sa...

sIgE över 45 kU/L (vilket han har) tyder på att han är atopiker - dvs "allergiskt lagd".

90 kU/L mot jordnöt betyder att han har väldigt många Ige-antikroppar mot jordnöt och har en överhängande risk för allergisk reaktion mot jordnöt.

MEN det behöver inte vara värsta sorten av jordnötsallergi (som kräver adrenalinpenna etc). Nu har de testat om han har antikroppar mot jordnöt - dvs extrakt av hel jordnöt. Begär därför en allergiutredning hos specialist där hans blod testas mot olika komponenter i jordnötsextraktet. Reagerar han mot vissa (Ara h 8) är det liten risk för allvarlig reaktion, medan andra (Ara h 2, mfl) är markörer för allvarligaste formen av jordnötsallergi.

Rörigt? Läs mer här:
http://uknowpeanut.isitallergy.com
http://www.phadia.com/sv/Patienter/Allergi/Ar-det-allergi-eller-inte/

Anonym sa...

Spännande att analysen är gjord innan proven togs?
/åsa

Maria Wiktröm sa...

Be att få bli remitterade till en allergimottagning, så man kan avgöra om han riskerar att få en allvarlig reaktion mot jordnöt. Om han har den allvarliga formen bör ni ha tillgång till adrenalinpenna.
/Allmänläkare

Maria sa...

Tack snälla ni för alla svar! Jag har ringt vc och har en telefontid med läkaren på fredag. Förhoppningsvis får jag lite mer utförliga förklaringar då.

(Och tack Julia för mejlet, himla knussligt av din iPhone att vägra vara med här tycker jag).

Johanna sa...

Men på riktigt, är de helt galna?! Vem kan tyda det där? Hoppas du får vettiga svar av läkaren när du träffar hen.