tisdag 26 januari 2010

Hjälp mig nu kära läsare


Nu måste ni hjälpa mig, det måste finnas någon av er som kan förklara det här. Jag är uppenbarligen för dum för att kunna räkna ut hur det ligger till i alla fall.

Ni ser den här klossen? Charles har två sådana och när man sätter ihop dem gör de olika djurläten beroende av vilka sidor man sätter ihop.

Man kan också få de här klossarna att låta en och en genom att sätta något magnetiskt mot dem. Och genom att sätta Charles mot dem. När han sitter och tuggar på dem, en i taget alltså, så får han dem att låta. Hur då?

Är mitt barn magnetiskt? Kommer vi någonsin att kunna flyga med honom eller kommer han fastna i alla säkerhetskontroller? Finns det någon sällsynt sjukdom som jag inte har hört talas om där magnetism är ett symptom? Kommer han avmagnetisera mina kort om han får tag i min plånbok? Kan jag tjäna pengar på det här på något sätt, ställa ut honom någonstans kanske?

34 kommentarer:

Tommy sa...

Jag har jobbat i säkerhetskontrollen på Arlanda och jag har aldrig varit med om att någon fastnat där...tvärtom så var det en himla genomströmning på folk och väskor...men det klart...skulle han växa i samma takt tills han är en 20-25 år så blir han ju rätt stor och de där bågarna är bara ca en halv meter vida...

Ting sa...

Nej, man blir inte magnetisk av att vara tjock.
Eller, jag klarar iallafall av att gå igenom säkerhetskontrollen på Arlanda..
Än så länge.
Men fastnar jag i den beror det nog inte på magnetism.
Och då bör jag nog betala för två flygstolar också.
Men det hör inte hit va?
Klossar var det va?

smultronpaj sa...

fast du, om man kan tjäna pengar på honom kanske du ska tänka en extra gång innan du lägger ut honom på bytbarnsiten. Kolla upp det där innan du bestämmer dig

Sockiss sa...

det är för att han är "stålmannen"... höhö..

Finnpajsaren sa...

Sorry, can't help you there. Men testa 118 100?

Mångmamma sa...

Ledsen, trots erfarenhet av många små-vilda-glada har jag inte en susning om vad det kan bero på.
Däremot gillade jag din blogg!

Maria sa...

Tommy: Han får helt enkelt stanna hemma och vattna blommorna när vi åker utomlands.

Ting: Haha! Jag tror nog att du klarar säkerhetskontrollerna galant. Förutsatt att du inte smugglar in saker i skorna då förstås.

Smultronpaj: Smart! Det måste helt klart undersökas först.

E: Jag börjar ju fundera lite...

Finnpajsaren: Äsch, de klåparna. De har ju inte koll på nånting. Jag har blivit besviken många gånger.

Mångmamma: Vad roligt! Du är välkommen anytime!

Gustav sa...

Hmm, som ingenjör blir jag ju nyfiken på vad du menar med magnetiskt. Menar du magneter, eller saker av järn och stål som magneter fastnar på?
Den kub du visar i bild har små nitar av metall på olika ställen. Jag gissar att dessa är kontakter av något slag.
Vad som händer när ditt barn tuggar på kuben är att hans saliv sluter kontakten över nitarna och därmed får kuben att låta. Testa själv genom att slicka på fingrarna och sätt på två nitar på samma sida.
Du ska dock inte vara rädd för någon eletrisk stöt. Spänningen och strömmen det handlar om i detta fallet är så låg att vi människor inte märker av den, men eltronik däremot går att få bra mycket känsligare. Du får större strömmar i munen om du biter i en bit aluminiumfolie och har amalgamlagningar.
Men glöm för all del inte bort att:"I allt som rör sig lyser eller låter, finns ett batterisomska lämnas åter". Släng därför inte kuben i soporna när den tiden kommer utan ta den till miljöstatonen.

Maria sa...

Wow, Gustav! Precis vad jag ville ha. Ja alltså, jag vet inte riktigt om klossarna är magnetiska i sig men vanliga kylskåpsmagneter och vissa kastruller fastnar om man sätter dem mot klossarna. Hoppas det svaret räcker.

Jag har faktisk också tidigare försökt "tugga" lite på klossarna själv, men inte fått dem att låta. Jag fick dem inte heller att låta när jag testade som du skrev, att slicka på fingrarna och sätta emot. Däremot fick jag ljud i dem två gånger när jag satte tänderna emot! Och då måste jag tillägga att det inte är några tänder med lagningar som det handlar om ;-)

Det konstiga är att det tycks räcka att sätta en tand mot bara en sån där metallgrej, det finns minst två såna på varje sida och jag trodde att båda var tvungna att täckas för att det skulle låta.

Men sen måste jag säga att jag blir väldigt nyfiken här. Brukar du läsa min blogg? Du känns liksom inte riktigt som min genomsnittliga läsare om du förstår vad jag menar :-)

Och oroa dig inte över att de hamnar i soporna, det blir snarare Myrorna eller stadsmissionen som får ta hand om dem när Charles lekt klart.

Gustav sa...

Hej igen!
Då kan vi klart konstatera att :
1, Det är magneter i klossarna.
2, De små nitarna är en form av elektronisk kontakt. Vilken sort vet jag inte riktigt då jag i grund och botten är maskinare och inte elektroniker, även om jag fuskat lite på det området.

Nej, jag tillhör inte din vanliga bloggläsarkrets. Däremot gör min kära sambo det. Det var hon som visade mig kuben och eftersom det ändå var reklam på tv, kände jag för att lämna en kommentar.

Nu får du inte tro att jag är en tråkig besser-wisser tv-människa bara för du fick min uppmärksamhet i reklampausen. Jag ser inte bara på tv, jag kan laga toaletter också, känna om avocados är mogna och diskutera soffkuddar som matchar gardinerna.

Jag bloggade också en gång i tiden, men så pajjade axeln, och sen pajjade datorn och sen köpte vi hus. Fast nu är axeln bra igen och jag har en ny dator så nu saknas nog bara tiden. Men att läsa i din blogg gav mig mersmak, jag tror jag ska börja igen, nån gång.

Du har iget annat tekniskt du vill ha hjälp med? Annars är jag rätt duktig på frågor om CE-märkning enligt maskindirektivet. Det är ungefär lika spännande som att titta på en svart-vit testbild på tv.

Nu är det läggdags
Godnatt.

Gustav sa...

Jag kanske skulle förtydliga mig ytterligare.
Klossarnas magnet har ingenting med ljudet att göra, de finns bara där för att de ska fastna i varandra.
De små nitarna är en form av elektroniska kontakter som bekräftar att klossarna har satts ihop rätt.
Kontakten går även att "lura" genom att sätta tänderna mot dem.
Således är din son inte magnetisk vilket gör att han borde kunna klara säkerhetskontrollen på flygplasen och därmed även han kvalificera sig för en utlandssemester.

Anonym sa...

Hahahaha! Det här var den bästa konversation jag läst på länge! Gustav och Maria, fortsätt. Mer om klossar och magneter!

Kram/Frida

Maria sa...

Gustav: Haha! Tv är min hobby, jag skulle ALDRIG döma nån som ser på tv. Eller ja, det beror ju på vad du tittade på förstås.

Och jag gissade nästan att du var någons sambo, men det lät lite konstigt när jag skrev det så jag höll inne med den gissningen. Men du måste hälsa och tacka din sambo så mycket för att hon uppmärksammade dig på mitt problem! Och tack själv förstås för svaren.

När det gäller Charles är jag väl i huvudsak glad över att han kommer kunna följa med på framtida utlandssemestrar (han skulle säkert vara en urusel blomvakt ändå) men samtidigt är jag lite besviken över att jag inte kommer kunna ställa ut honom som "det magnetiska barnet". Men vem vet, han kanske har andra talanger.

Annars har jag för övrigt inga fler tekniska frågor just nu, men din sambo kanske kan hjälpa till att påkalla din uppmärksamhet om det dyker upp något i framtiden. Vi är mer samhällsvetare här hemma om vi säger så ;-) CE-märkning enligt maskindirektivet har jag inte ens någon aning om vad det betyder så jag litar på dig när du säger att det är urtråkigt.

Och du - det är klar att du ska börja blogga igen, det är ju hur roligt som helst. Om den inte handlar om tråkiga ingenjörsgrejer kan du du hojta till när den är igång.

Maria sa...

Frida: Haha, Gustav är bäst. Nu är allting glasklart.

Ting sa...

Gustav;
Om du startar en blogg måste du meddela mig!
Du skriver som en frisk fläkt!

Gustav sa...

Innan jag startar någon egen blogg (dvs fortsätter med den jag slutade skriva på våren09), måste jag kommentera Marias önskan om att ha ett magnetiskt barn. Är detta verkligen ordentligt genomtänkt?

Magnetism är praktiskt när det gäller att hålla köksluckor stängda eller sätta upp lappar på kylen, men inte när det gäller barn, jag ser nästan bara problem.

Vi kan dela upp magnetismen i tre grupper. den första är "Lätt magnetism"

Lätt magnetism betyder att du kan fästa gem, små skruvar och hårnålar på hans mage armar och rygg. Till en början en rätt komisk egenskap, men inte särskilt märkvärdig och användbar. Dessutom går samma effekt att uppnå med lite fantasi och ett limstift. Syr du hemma lär du dessutom få ett rätt gnälligt barn efter som han förr eller senare kommer att dra på sig knappnålar som ligger på golvet och därmed tillslut sticka honom. Jag tänker inte döma dig i ditt föräldrarskap men jag anser att akupunktur ska utföras av ett proffs.

Steg två :"Mellan magnetisk"
Mellanmagnetism är klart starkare. Vi talar nu om att större saker fastnar som skruvmejslar, ljusstakar och brödrostar. Gamla tjock-tv apparater får fel på bilden när han går förbi. Dessutom kommer han att ha problem med att lägga ifrån sig besticken efter maten, får han inte plastbestick blir han aldrig färdig med måltiden.

Steg tre "Tung magnetism"
Tung magnetism, vi talar här om stora krafter. Kilen kommer att leva i total skräck för lyktsolpar, trappräcken och cyklar. Står han för nära en passerande bil säger det bara pang i plåten och det blir en gratistur på utsidan av passagerardörren. Visst får man se mycket av världen men nog är det trevligare att färdas på insidan.
Han kommer dessutom bara att kunna betala kontant med sedlar då han raderar vartenda kreditkort, både sitt eget och alla andra han kommer tillräckligt nära. Det är inte alla som raderar ens kreditkort bara för att man skakar hand. Mynt kommer han nästan aldrig att kunna bli av med. Det blir som ett livslångt meningslöst sparande med fler och fler mynt som bara fastnar på kroppen.
Nästan som en el-allergiker kommer han att få bo i en lite stuga i skogen hoppsatt med endast träplugg och lim, ty varenda spik och skruv skulle kunna förvandlas till en livsfarlig projektil.
Enda nöjet mitt i eländet är att lyckas jävlas riktigt ordentligt med den lokala orienteringsklubben bara genom att ta en skogspromenad.

Maria sa...

Hahahaha, Gustav, jag dööööör!

Ok, det kanske inte var så genomtänkt men det behöver ju inte vara en dålig idé för det. Om jag får välja skulle jag ju helt klart satsa på alternativ nummer ett, och du behöver verkligen inte oroa dig över eventuell amatörmässig (för att inte tala om slumpmässig) akupunktur. Jag syr ungefär lika ofta som jag petar mig i näsan offentligt, du får själv gissa hur ofta det är. Det finns knappt några nålar i det här hushållet i alla fall. Jag tror nog att jag skulle kunna tjäna lite pengar på det, iaf till en början.

Min fråga till dig här gäller dock nycklar, fastar de redan vid lätt magnetism eller först vid mellanmagnetism? Det skulle nämligen vara väldigt önskvärt om de kunde fastna redan på den förstnämnda, det skulle spara mig rätt mycket tid här hemma om jag bara behövde lokalisera Charles varje gång jag skulle gå ut istället för min lilla nyckelknippa. Han är ju, utan att överdriva, rätt mycket större än den.

De andra två alternativen är naturligtvis inte alls önskvärda, herregud, jag är väl ingen dålig förälder heller. Björn har dessutom fått ett nytt jobb nyligen med ganska mycket högre lön så vi är inte i så väldigt desperat behov av pengar heller. Jag skulle nog säga att vi klarar oss rätt bra. Det här skulle snarare vara som en kul grej snarare än en av de större inkomstkällorna till hushållet.

Och visst, orienterare är jävligt töntiga, men de stör liksom ingen när de springer runt och tramsar inne i skogen. Så det hade inte varit värt det enbart för den sakens skull heller.

Och Gustav, nu måste du faktiskt börja/fortsätta blogga! Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag läste din senaste kommentar och det tror jag knappast att jag är ensam om. Så kom igen nu, ge oss adressen!

MonasUniversum sa...

Amenfyfan, jag som var säker på att JAG hade Sveriges bästa/roligaste läsare. Jesus, ge mig Gustav tack!

Anonym sa...

Tack Gustav och Maria!
You made my day!
/Lars

Anonym sa...

Gustav & Maria!

Jag kommer att skratta hela dagen nu.
Det här var det underbaraste jag läst på länge,
och då är jag ändå en trogen gäst hos Mona där ovan.
Gustav, snälla söta du. Jag skulle följa din blogg slaviskt. Du är fantastisk med ord.

/Sara

Katarina sa...

underbart

Jessica sa...

HAHAHA Gustav, vilken snubbe! Du måste ju vara lagom "bollsprängd" (som vi säger häruppe när nån inte fått ligga på ett tag) för att ha så mycket ordkonst i bagaget! Dela med dig lite vetja!!

Gustav sa...

Nej, jag är inte "bollsprängd", jag är nötallergiker. Eller allergisk och allergisk, jag är nötintolerant. Det kliar lite i halsen ifall jag äter nötter.
I guess in norrland you call it fjollig.

sen vill jag även tacka för alla positiva kommentarer på mina inlägg. Jag tror att fler löst mina inlägg under de senaste 48 timmarna än vad jag någonsin hade besökare på min gamla blogg. Jag tror det blir till att starta en ny fräsch till helgen.

Gustav sa...

Inte löst, löst ska det ju stå...sorry.

Gustav sa...

LÄST!

Maria sa...

I ärlighetens namn känns det ju lite sådär att bli utklassad i sin egen blogg, men jag är inte den som är den ;-). Om du ger mig adressen sen Gustav så lovar jag att se till att alla hittar dit.

Och du - erkänn att du skrev fel flera gånger för att du blev alldeles kissnödig av lycka när du läste allas kommentarer?

Sara sa...

klockrent! Jag läser både denna och monas, och lindas och abbepappans blogg (you guessed it, I'm a bloggoholic...) Iaf, I friggin' love it! Gustav, starta bloggen och den hamnar på mina favoriter... omedelbums!

Sabina sa...

We want Gustav, we want Gustav! :)

Anonym sa...

Och självklart älskar vi dig också HamsterMaria - du tillhör dagens absoluta höjdpunkter, en del av mitt liv jag inte vill avvara. Den dagen du gud förbjude skulle få för dig att sluta blogga ska jag starta ett allmänt uppror :-)

Sara

Anonym sa...

Helt underbart.... en kompis gav mig en länk till den här bloggen, jag har njutit av vartenda ord fel som rättskrivet... TAck tack tack!!!

Ninni

Maria sa...

Gulle dig Sara, tack för att du skrev så! Jag har nästan börjat känna lite att ni utan att blinka skulle kasta ut mig på en halv sekund om Gustav lovade att ta över här istället ;-)

(men jag förstår ju er andra, jag väntar också spänt på hans nya blogg. Det kommer nog bli finfint. Bara han håller sig ifrån CE-märkningen så)

Marlene sa...

Tack för en rolig lässtund! Jag vill också att Gustav ska börja blogga, och jag kommer definitivt läsa mer här!

Gustav sa...

Hej!
Efter alla glada tillrop startar jag nu en egen blogg, så att Maria får ha sin ifred ;)
Tack för all uppskattning jag fått. Vi ses på:
http://ostadigt.blogspot.com

Pia sa...

Det var länge sedan som jag skrattat så mycket när jag läste igenom kommentarerna till någons inlägg..
Din blogg är superkul så här blir jag kvar, men jag ska kika in hos Gustav oxå.
Ha en skön lördagskväll!