tisdag 10 februari 2015

Money money money

Kan vi prata lite om pengar? Alltså, vi är sjukt dåliga på det där med pengar. Vi har ingen jävla aning var våra pengar tar vägen och de liksom bara rinner oss ur fingrarna varje månad utan att vi fattar någonting och varje gång tänker jag att nästa månad, då! Då ska vi göra budget och spara asmycket pengar och veta exakt var allting går och så blir det nästa månad och jag ba faaan vad tråkigt att betala räkningarna kan vi göra något annat nu?

Och på ett sätt antar jag att vi har mycket pengar. Vi har en stor lägenhet (hyresrätt förvisso), en bil, en sommarstuga samt råd att inte ha koll på pengarna. Men samtidigt, vi har inte varit utomlands på flera år. Vi åker aldrig utomlands. Vi kan inte bara göra spontanköp till hemmet, typ köpa en vardagsrumsmatta för 2000 kr utan att spara ihop till det och helgen innan lön skulle Julius åka till ett lekland med en kompis och vi bad föräldrarna till det barnet att skicka med pengar till inträde och lunch för att vi inte hade råd att bjussa på det. Och jag skämdes ihjäl för det, samtidigt som jag tycker att vad fan? Det måste man väl kunna stå för? Eller?

Det känns alltid som att alla andra har så himla mycket pengar. De åker på resor hit och dit och shoppar kläder och saker till hemmet och går ut och äter på restaurang och fikar med sina ungar hela tiden! Alltså restaurang för fem personer är ju skitdyrt! Har ni råd med sånt hela tiden? Är det vi som borde skaffa en överförmyndare? Snälla säg att ni inte heller har asmycket pengar över varje månad, att det inte bara är vi som lever så här. Trösta mig lite.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Nu tänkte jag vara väldigt tråkig. Nej, inte budget men bokföra. Vi insåg 2004 att vi hade noll koll på vart alla pengar tog vägen och bestämde oss för att ta tag i det. Så i över tio år nu bokför vi alla utgifter och inkomster. Från början en enkel Excel fil som numera är rätt avancerad, olika kategorier för olika utgifter osv. Man sparar inte pengar på detta sätt men man blir medveten om vart alla slantar tar vägen och kan se vad som går att spara in på om det skulle behövas. Ett bra sätt att få överblick över sina pengar.

Linn sa...

Nu är jag ju inte jag barnfamilj och vi borde ju ha hur mycket pengar som helst med tanke på 100% jobb per person i hushållet, men det har vi fan inte. Och jag har ju koll på hur mycket som försvinner till räkningar och sånt, men resten? Ingen aning. Och i jämförelse med andra har vi såklart massor med pengar, men känslan av noll koll är exakt samma. Tink är ju en sjukt bra app om man vill ha koll. Den gör typ det brysselkakan tipsar om ovan, fast man slipper göra ett skit själv. Det enda som behövs är att bara betala allting med kort och inte kontanter.

Louise sa...

Den där appen som Linn tipsar om låter superbra, den ska jag prova själv. Jag är control freak och håller också på med Exceldokument även om jag bara bor ensam, men jag vill ha koll på vad som är onödigt osv. Hur mycket pengar lägger jag egentligen på mat varje månad t ex? Det är inte så svårt, bara börja enkelt och skriv upp dag för dag/vecka och spara ALLA kvitton och skriv in allting i dokumentet. Även småsaker.
Att sätta en budget såhär direkt utan att veta hur mycket pengar som då går på t ex mat är ju svårt, det kanske kostar mycket mer än vad man tror, och det blir svårt att hålla en orealistisk budget.

Linda sa...

Vi har samma problem och trots att vi vet vad vi gör fel så inte sjutton gör vi något åt det. Jag brukade använda mig av en budget i en enklare Excelfil på den tiden då jag fick vända på slantarna och ska du börja någonstans så är det bra att börja där. Om du inte vet vad ni spenderar pengar på så borde det vara enkelt att kolla på kontoutdrag den senaste månaden, eller spara alla kvitton under en månads tid. Sparande bör ju vara automatiskt dessutom, om pengarna inte sitter på kortet så gör man ju oftast inte av med dem. ;-)

The Missy Cissy sa...

You are not alone *sjunger Michael J-sång*

Lena C sa...

Ååå vad skönt att se att andra har precis samma problem, man känne sig lite mindre ensam då...om att typ hålla andan när man drar kortet på mataffären dan innan lön :_) Min man är inte ett DUGG intresserad av vår ekonomi och jag känner att jag blir så trött på att ha ytterligare en sak hemma som bara jag bryr mig om, så då blir det aldrig av att jag gör någon sorts bokföring/registrering, men jag vet att det är sjukt mycket slös (skäms för det) men ska vi säga att vi skärper till oss då?
Välkommen tillbas- har saknat dig

The Queen of fucking Everything sa...

Precis så. Pengarna rinner genom fingrarna på mig he-el-a tiden, och varje månad tänker jag "nästa månad ska jag ha koll" Värsta bantnings-måndafs-tänket, fast med pengar då.

Anneth Strinnholm sa...

Jag och maken tillhör nog dem som MÅSTE ha koll; eftersom han jobbar heltid och jag är timvikarie så blir det oftast i praktiken så att vi båda lever på en inkomst. Då måste restaurangbesök och resor noga planeras in. Likaså är det viktigt för oss att skriva veckomatsedlar och veckohandla (med självscanning, så att vi inte spräcker budgeten) utifrån dem - det låter jättepräktigt, men utan den typen av åtgärder skulle vi aldrig ha pengar över.

Jag satte mig ner en dag och fick ihop en mer detaljerad budget. Gick igenom kontoutdrag, viktiga papper osv. så att jag äntligen fick koll på saker som "hur mycket äter vi för varje månad?" och "vad är den där mystiska avgiften som kostar 18 kr varje månad och dras via autogiro?". Visst, det var väl inte skitroligt att fixa med det, men det tog inte så lång tid heller. När grunden var gjord satte både jag och maken oss ner, diskuterade den och såg till att vi båda två fick översikt eftersom det i en familj är bådas ansvar att ekonomin fungerar.

Grejen är ju att allt sånt här jobb betalar tillbaka sig i minskad ångest - vi VET hur mycket pengar som kommer gå till fasta utgifter, vad som kan sparas och hur mycket pengar som kan lyxas för, varje månad.

Linn sa...

Okej, nu tjatar jag här, men alltså Tink. Ladda hem appen och slipp allt exceljox. Eller behåll exceljoxet genom att ladda hem/föra över en fil från Tink där allting är specificerat och kategoriserat. Man loggar in med mobilt bankid och appen är godkänd av samtliga svenska banker så den är helt safe.

Anonym sa...

När jag var i samma situation så började jag föra kassabok. Inget excelark, ingen app, bara en kassabok som man kan köpa i en bok- eller pappershandel och så skriva ner allting jag köpt varje dag. När jag tittade igenom det hela efter en månad, så såg jag till exempel hur mycket som bara gick åt till att köpa kaffe i cafeterian nere på bottenplanet i byggnaden jag jobbar. Jag insåg att om jag tog för vana att GÖRA kaffe på kaffebryggaren i personalrummet varje gång jag var sugen, så kunde jag spara flera hundra kronor i månaden, och skillnaden i livskvalitet var lika med noll. Jag insåg också att jag lade alldeles för mycket pengar på dyra glassiga, glossiga magasin. Lade av helt och hållet med det och började låna böcker på biblioteket i stället, vilket också sparade flera hundra kronor i månaden. Och så vidare. Ni kommer säkert att hitta helt andra saker, men poängen är att man måste se vad man faktiskt gör av med pengar på innan man kan fatta några beslut om hur man eventuellt kan ändra på saker. Det kräver lite självdisciplin att föra kassabok, särskilt i början ,men det bli ganska lätt en vana, faktiskt. Och nu vet jag precis hur mycket jag "får" göra av med på en månad, vilket jag sen omsätter i "delat med 30" till vad jag får göra av med per dag, så jag kan se varje dag om jag ligger över eller under. Lycka till - det är lättare an man tror när man väl sätter igång!

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Vi har inte heller asmycket pengar över varje månad, det är inte bara ni som lever så där.

mvh also trebarnsmorsa

Anonym sa...

Nu blev jag bara svettig;)
Småkoll har jag ju men skulle säkert kunna spara en hel del om jag bara "såg" var pengarna hamnade... fast de kanske är därför de är så fullt i alla skåp och lådor?
Hmm - jag tror jag ska göra en hederlig gammal budget som jag lärde mig när jag var ung och fattig (are)
Kvällen blev plötslig räddad:)

Björn sa...

Tricket är att inte ha tre barn. Sorry to say...

Anonym sa...

Nä, vi har inte heller pengar till utlandsresor, äter inte ute...det går en del pengar till stugan, en del till barnen (nya cyklar mm)
Som tur är det trivs vi hemma, mysa, kolla på film osv :-) det vår bli så helt enkelt.

Anonym sa...

Hej! Kul att ha dig tillbaka!

Håller med ovan. Några tips:

Matkostnaden: Det kostar 4 gånger så mkt att äta ute jämfört med att laga mat.

Kommunikation: Telefoner, tv, bredband. Det är flera tusen i månaden för ett hushåll.

Lån: Försök att amortera. Räntekostnader är pengar rakt ner i avloppet.

Anonym sa...

Hej! Vi eller snarare jag har haft samma problem mest jämt. Min man lyckas alltid spara och jag lyckades alltid ha 150 kr dagen innan löning oavsett hur bra jag tjänat. Så för något år sedan prövade jag ett budgetprogram som heter YNAB. Det är lite pillrigt men med fler praktiska funktioner än Excelblad som vi också kört med. Dessutom verkar det lite magiskt för nu har vi pengar över i slutet av månaden, inte så att vi blivit stenrika helt plötsligt men mer än förut!

Så beroende på hur irriterande det här är så kan det iaf vara värt att kolla in http://www.youneedabudget.com/.

/C

Maria sa...

Jag har Tink, jag har haft den ganska länge. Men jag begriper den inte riktigt. Jag är nog ett hopplöst fall. Borde väl en överförmyndare eller så. Linn, vill du ha ett extraknäck? Du kan få fatta alla ekonomiska beslut om du vill och bara ge oss lite fickpengar varje månad. Det skulle vara skönt.

maria sa...

Ett konstant konstant hos oss. Tråkigt. och känns lite som om vi inte har karaktär. Fast just nu är vi duktiga som fan och sparar till vår resa till NY - för fem personer - och då går det åt mycket pengar - inget som "vi fixar när vi kommer hem". Så vi kan, om vi verkligen behöver. Och det är nog så för många av oss. lycka till. och lycka är inte att ha mycket pengar på banken.

/nina sa...

Förutom alla eminenta tips om tink och excel och kassaböcker så kan man ju ge sig själv månadspeng. Man har ett konto där alla räkningar dras ifrån, och varsitt lönekonto som ens kort är knutet till. När lönen kommer så sätter man in ALLT utom den uträknade månadspengen på räkningskontot. Jag sätter även in en summa på ett matkort.

Man bestämmer givetvis vad månadspengen skall räcka till , behöver man handla vinterskor och overaller får man ju ta hänsyn till det, men du hajar nog principen.

Jag har även en mental gräns för hur mycket jag får shoppa på mitt kreditkort. Funkar väl lite sisådär, men mitt excellera visar tydligt vad jag har råd med så det brukar vara en bra hjälp.

sandralinnea sa...

Då jag alltid haft liten inkomst har jag inte direkt haft möjlighet att sväva ut och är dessutom ganska sparsam av naturen, men för att hålla koll på de pengar jag har lever jag kvar på 1900-talet och betalar saker kontakt, sparar alla kvitton och skriver upp i en slags hemmagjord kassabok (färdiga är ju praktiska, men jag nöjde mig med en fin skrivbok istället. Tror att det där med att faktiskt se pengarna man konsumerar gör att man blir mer medveten och inte spenderar lika lättvindigt. Om man gör upp en budget och bara tar ut de pengar man bestämt varje vecka så kan man ju inte överspendera heller. Och att självscanna för att hålla koll låter ju suveränt, men så långt har jag inte kommit än...

Tuvilda sa...

Tips! Kolla in detta, alla fyra kapitel!
http://www.kollpacashen.se/