lördag 23 augusti 2014

Maud vet bäst

Den här texten har cirkulerat ett tag i mitt Facebook-flöde nu och folk gillar det hejvilt och ba "gu vad bra skrivet! Så himla sant! Dagens föräldrar är så himla dåliga! Och ego!"
Men alltså ärligt? Vilken extremt dömande jävla smörja! Jag blir fan arg bara jag tänker på det.  Som de här sakerna:

"En vanlig fråga är: "Vem hämtar mig i dag?" Förr hörde jag sällan den frågan. Barn har många kontakter och i bland nya familjesituationer. Pappa har en ny kvinna med nya bonussyskon."
Jaha? Tror du att dagens föräldrar skiljer sig lättvindigt? Att det är enkelt för någon att separera och bara få ha sina barn på halvtid? Att det är något man väljer för skojs skull? Dessutom hör jag ofta den frågan från barn vars föräldrar fortfarande är ihop, men som är jämställda och både hämtar och lämnar i samma utsträckning. Stackars barn som lever i en sån familj. Klart otryggt.


"Barn upplever ju nästan aldrig hur man lagar mat i vardagen. Potatismos, vad är det? Här kommer den färdig i en skål. Inte ställer man sig när man kommer hem halvsex och gör riktigt mos, då blir det nog pulver."
Mmm, och det har du koll på? Hur och av vad alla familjer lagar sin mat? 


"Nu ska vi åka till badhuset", kanske de säger, där det ytterligare är buller och bång. Det är inte kvalitetstid. Ingen får ha tråkigt. Tråkigt kan man ha tycker jag. Det gör inget. Barn behöver vara med i det som är vardag, sätta på tvättmaskinen. Att skala morötter tillsammans med sitt barn kan vara det bästa man kan göra med sitt barn."
Alltså jag orkar inte. Fyfan vilka värdelösa föräldrar som vill åka och bada med sina barn! Ta ifrån dem vårdnaden! Genast! Bara de som skalar morötter, tvättar och viker lakan tillsammans med sina barn är något att ha. Alla andra är bara ego.

Såatte, jag ska nog gå och förbereda lite lakan att riva trasor av så att barnen kan putsa lite speglar eller något i morgon. Man vill ju inte vara en dålig förälder och gå till parken liksom.


9 kommentarer:

Annika sa...

Skratta eller gråta?? Gaah!

Louise sa...

Det var det sjukaste jag läst... Ärligt. Alltså ja, hon vet hur alla lagar mat eller?

Mathilda sa...

Har inte läst detta men det låter sannerligen helt sjukt! Föräldrar behöver inte känna ännu mer skuld när de gör så gott de kan.

Anonym sa...

Gilla tumme på dina kommentarer. Det andra är så dumt, så det förtjänar ingen energi alls...

Maria sa...

Nej, föräldrar behöver sannerligen inte känna mer skuld. En gång när jag var tjugo och olycklig och gick hos en terapeut sa hon att alla föräldrar alltid gör så gott de kan. Man kanske inte tycker att det räcker alla gånger, men de gör alltid alltid så gott de kan och förmår. Det var klokt sagt tycker jag.

Jag blir extra ledsen också för att hon är förskollärare och träffar alla dessa barn och föräldrar varje dag. Jag hoppas hon inte visar sitt dömande för dem.

Anonym sa...

Fast, jag läser den och känner att "ja gud så skönt, jag är inte en dålig mamma för att vi inte har aktiviteter flera ggr i veckan (för det orkar jag bara inte, jag fattar inte att andra orkar?). Jag är inte dålig mamma för att vi är hemma efter jobbet och gör inget märkvärdigt alls utom att skala morötter ihop och läsa böcker, typ...
//Ingela

Linda sa...

Jag blir arg på det sättet hon både skuldbelägger föräldrar för att hitta på för mycket med sina barn OCH för att de sätter barna tidigt på dagis för att de är trötta på barnen!
Jag kan hålla med om att många dagis idag inte är optimala men det finns också mängder med engagerade föräldrar som gör så gott de kan. Och det är inte lätt att ha råd att vara hemma länge med barn i vårt samhälle som bygger på att båda föräldrarna arbetar. Vi hade turen att kunna vara hemma i två år men många av de jag hade runt mig hade helt enkelt inte den ekonomin.

Linda i Umeå sa...

Jag bara älskar dina inlägg!

Therese sa...

Hon verkar ju ganska anti och neg till sitt jobb.. Tyvärr finns det ingen ekonomi i att ha små avdelningar och förskolor längre. Sorgligt men sant. Det kanske är den tanken hon ska förmedla istället för att skuldbelägga föräldrarna?