måndag 19 augusti 2013

Lite orolig

Tydligen löper spädbarn under tre månader fem gånger så hög risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd om de samsover med föräldrarna i deras säng.

Men vad gör man då om man har en unge som nattetid vägrar sova någon annanstans än i vår säng (och då helst på sidan och med näsan djupt inborrad i mig, precis så som de inte bör sova)? Han bara tokvägrar sova i både spjälsängen och vagnen, den senare som han för övrigt sover alldeles utmärkt i dagtid men alltså skyr som pesten på natten.

Så små barn ska ju inte ens märka skillnad på dag och natt liksom.

Det känns inte jättekul, det gör det inte.

9 kommentarer:

Lattermild sa...

Det med at barnet vil sove med nesen inn i deg, det har jeg ingen råd for, det ville min yngste også, hun blir ett år neste helg. Men såfremt man følger de vanlige rådene om samsoving (ingen alkohol, ikke for myk madrass osv) skal det i hvart fall i følge norsk forskning være ok. Les f.eks. her: http://ammehjelpen.no/artikkel/127/Samsoving

Singelmamman sa...

Mina två gjorde exakt samma sak. De är nu 19 och 17 år. Verkar alltså vara helt ok att låta den lille fortsätta så.

Erika sa...

Vår plutt sov knappt alls de första tre veckorna, men när han gjorde det så var det i liggdelen till barnvagnen. Sen bestämde han sig för att den var sjukt otrevlig och sov därefter bara på mitt bröst, allt för att ha koll på maten antar jag. Inte heller helt rekommenderat...men det struntade han i under sisådär 6 v. Nu sover han lite i vagnen å lite på mig, blir 11 v imorgon. Vi kan väl bara konstatera att bebisar varken läser gällande forskning eller vänta-barnböcker. :)

Anonym sa...

Nu var det ju iofs ett tag sen jag läste på om det där eftersom min yngsta nu är 5.5, men är faktorer som alkohol och medicinbruk etc borträknat från statistiken? Jag hade för mig att det var såna faktorer i samband med samspvning som ökade risken, men att små bebisar annars lättare höll igång andningen när de sover nära sin förälder (för att andningen anpassar sig till den de sover nära). Oroa dig inte säger jag! :-)

Anonym sa...

Den här artikeln lugnade iaf mig när min bebis bara ville sova precis jättenärajättepå: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=3597
Lycka till med sovandet!
Anna

Anonym sa...

Fast om du inte röker och inte är påverkad av medicin eller alkohol är ju riskerna avsevärt mycket mindre. Ett tips är väl att bygga upp ett "babynest" av en ihoprullad filt eller handduk som han kan ligga i i eran säng. Blir ju svårt att köra in näsan i dig men kanske fungerar ändå. Och sen att han inte ligger under ditt täcke utan får en egen liten filt kanske.
Att man får sova är ändå en förutsättning för att man ska orka vara förälder!
/Åsa

Världens minsta skåning sa...

Vår dotter sov också klistrad på antingen mig eller sin pappa, och gör det fortfarande. Inget uppenbart fel på henne, som vi kan se än iallafall....Har också för mig, som andra skriver, att om du inte röker, dricker eller är påverkad av medicin så föreligger det ingen direkt fara.

Ulrika sa...

Ahh jag vet hur den där oron är.. jag vet all kritik osv osv mot andningslarmen men vi hade ett samsovningslarm som hjälpte mig att slappna av lite i alla fall, kanske vore ngt? Grattis förresten till er supersöta bebis!

Bella sa...

Det var en procents skillnad i den studien som jag läste för några månader sen så jag skulle inte ta den studien på förstort allvar. I riktigt vetenskapliga kretsar får du inte ens publicera studier som har sådana små marginaler men för att skrämma nyblivna mödrar och allmänheten går det tydligen jättebra...