söndag 4 november 2012

James Bond

Vi var och såg nya Bondfilmen igår, och den var ganska bra. Det var den faktiskt. Helt klart värd biopengarna.

Men. Det är så himla himla svårt att se en Bond-film utan genusglasögonen på sig, och har man det är det mycket som liksom skär lite i en. Som tur är skulle man dock ganska enkelt kunna ta bort allt det här skäriga och gnagiga, och det på ett diskret sätt också så att alla brölande medelåldersmän inte behöver ställa sig i grupp och vråla med djupa basröster att "nu har fan det här feministtramset gått för långt, rör inte vår Bond för i helvete. Det är meningen att han ska ligga runt och det är inte på riktigt och ni måste lära er att slappna av era jävla glädjedödare!"

För det är ju klart att Bond ska få ligga runt. Herregud, det får väl Bondbrudarna också göra liksom. Att ligga utan förhållande har inget med feminism att göra. Men det jag stör mig på är de här sakerna:


  1. Varför varför varför måste alltid översteskurken vara en man? Det är inte männen som styr världen och vi kvinnor som jobbar under dem i det arbetet. Det är härligt att M i de senaste filmerna varit en kvinna, men jag skulle vilja se en kvinnoskurk också. En riktigt ondskefull, hänsynslös och riktigt finurligt elak kvinnoskurk. Som vilken klassisk Bondskurk som helst.
  2. Om Bond nu träffar en brud och de flirtar lite och ser ut att vilja ligga med varandra men inte känner varandra - låt då för i helvete inte Bond smyga sig in till henne när hon står i duschen och klä av sig alla kläder och ljudlöst kliva in i duschen och sen börja kyssa hennes nacke så att hon på så sätt märker att han är där. Det är ju för fan ett övergrepp! Jag skulle bli så sjukt rädd om om nån smög sig in i min lägenhet på det där viset när jag stod i duschen, och jag skulle definitivt inte vilja ligga sen. Fy fan Bond, visa lite respekt nästa gång.
  3. Låt det inte bara vara kvinnor som visar rädsla. Män kan också vara rädda. 

Ni ser ju, de brölande männen skulle inte ens reagera på de här förändringarna. Ska vi bestämma att vi kör så nästa film då? Bra.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja ligga då.

/Svältfödd

Carolina sa...

Mitt största problem med Bond är att när jag var ung så var han en gammal gubbe och nu är han född samma år som jag. Och jag är fankenimej inte någon gammal kärring!

Maria sa...

Svältfödd: Haha! Jaja, du är väl undantaget då.

Carolina: Klart du inte är! Det är ju Bonds ålder som är konstig. Han har ju varit trettionågonting i i typ femtio år nu.

Björn sa...

Maria, han är 40-någonting. Och sluta joxa med mina Bond-filmer. Jag har varit ett fan sen jag var 11. Du sedan 2-3 år tillbaka. De har en mall och den ska följas. Hur många kvinnliga skurkar och chefer över brottssyndikat ser du i världen?

Håller dock med om duschscenen.

h sa...

Så när Maria pratar om brölande medelåldersmän är det Björn hon tänker på!? :)

Ulrika sa...

Fast visst är där en riktigt stygg kvinnlig skurk i den casion royale. blir han inte dödligt kär i henne och hon bara kallsinnigt lurar honom? ...eller?

Björn sa...

Ulle,
hon är inte "riktigt" skurk. Hon gör det för att hon tvingas till det och hon ångrar sig ju och blir kär i Bond.

En riktigt risig kvinnlig skurk var ju annars Grace Jones i Levande måltavla (har jag för mig det var)

Järnflickan sa...

Tänk, det kommer i sista Bondfilmen.

Se scenario två, att Bond smyger sig in till denna vackra kvinna som han flörtat med hela kvällen.

När de tillsammans vaknar på morgonen smusslar hon ner lite gift i hans morgonkaffe och så vips har Bond raggat för sista gången.

Ska man ha in lite kvinnor ska det vara kvinnor som FÖRSTÖR och inte verkar lite coola, utan dödar Agent 007 och männen skriker i högan sky "VILKEN JÄVLA BITCH!" och någon annan "PRECIS SOM ALLA ANDRA KVINNOR!"

Där har du det feministiska!

Malin sa...

Nu minns jag kanske fel men var det inte Elektra King som var huvudskurk i The world is not enough?

I övrigt håller jag med dig :-)