lördag 30 juni 2012

När samhället hönsar lite för mycket

Jag tycker absolut att man ska ha cykelhjälm på sig, både vuxna och barn. När man cyklar alltså.

Men inte när man försiktigt sparkar sparkcykel och knappt kommer upp i nån hastighet alls, och s p e c i e l l t inte när man går med sparkcykeln mellan fötterna hela tiden utan att någonsin ens sätta upp en liten fot på sparkcykeln.

Så här alltså:Då behöver man faktiskt inte hjälm. Det känns liksom extremt överdrivet på något sätt. Och tycker man att barnen behöver hjälm för en sån sak, ja då borde de ju ha det även när de springer. Eller klättrar. Eller åker rutschkana. För man kan ju faktiskt ramla då också.

Därför har vi fattat det extremt socialt vågade och tabubelagda beslutet att våra barn inte behöver ha cykelhjälm på sig när de sparkcyklar. Inte ens till och från förskolan.

Det kan eventuellt vara det mest civilt olydiga jag någonsin gjort.

10 kommentarer:

Tristessa sa...

Jag gör tvärrtom, känns enklare att vänja vid hjälm från början även om det är meningslöst när de går. Men jäklar vad snabbt de lär sig och styra, bromsa och då även vurpa då har varit skillnad hos oss i alla fall.

Maria sa...

Ja, alla barn är olika och jag vet att det absolut finns de som behöver hjälm på sig när de sparkcyklar för att det går så snabbt. Men mina barn tillhör definitivt inte den kategorin och då väntar jag med hjälmarna tills det behövs.

Camilla sa...

Kanske enklare ta på hjälmen när man som jag har en kompis som åkte på hjärnskada efter ett fall med cyklen. I låååg fart.

Maria sa...

Camilla: Som vuxen har jag alltid cykelhjälm på mig, oavsett fart. För det är en bit att falla och det kan gå illa. Men från en sparkcykel - det är som att ramla när man springer. Och man har bara inte hjälm när man springer.

Hoppas din kompis repade sig!

Singelmamman sa...

Men hjälp vilken tur att jag inte visste att man måste sätta hjälm på sparkcyklande barn. Idag är de 16 och 18 år. Nu är det försent bä?

Maria sa...

Singelmamman: Tja, sparkcyklar de fortfarande? Då är det inte försent!

Annica sa...

Haha, detta är nåt jag aldrig behöver tänka på, då tvååriga dottern älskar sin hjälm och ska ha den jämt, tom när hon åker bil..! :D nästan så jag vill säga till alla som ser att det är hennes val och inte att jag är en extrem hönsmamma... ;)

Camilla sa...

Näpp, hon åkte på bestående hjärnskador. Liknar grava stresssymptom. Därav att jag mal om hjälm ;-)

Jenny sa...

Ingen hjälm här heller, vid sparkcykling alltså. Och cykling på förskolan då? Ska de ha hjälm där också? På min förskola har den frågan kommit upp, vi sa nej...galna vi är va ;-)

Anonym sa...

hur lär man bäst sina nubbjävlar att kicka kickboard???